Floris deel 7

Hallo allemaal,

Deze en volgende week heb ik vakantie, dus alle tijd om lekker te schrijven. Inmiddels staan er al zo’n honderd bladzijden van het zevende deel van Floris de minstreel op papier. Tijdens hun verblijf in Engeland ontdekken Floris, Veerle, Dolf en Hillegonda dat voor sommige mensen de oude afgodendienst nog springlevend is. Omdat lang niet al hun rituelen door de beugel kunnen, proberen ze koste wat het kost hun geheimen te bewaren. En niet alleen daarom gaan ze over lijken …

In een eerder bericht vertelde ik dat de titel van dit nieuwe boek over Floris en zijn metgezellen vermoedelijk “De dolende ridder” zou worden, maar al schrijvend ben ik erachter gekomen dat deze titel niet past bij dit boek.

Een nieuwe titel heb ik nu nog niet verzonnen, maar dat komt vast nog wel.

O ja, denken jullie nog mee over een nieuwe serie, in plaats van Dave Woods? Zelf heb ik al wel een idee, maar ik moet nog uitzoeken of dit haalbaar is. Dus als jij een beter idee hebt, is dit van harte welkom.

Een groet uit Noordscheschut van Janwillem Blijdorp

 

41 antwoorden op “Floris deel 7”

 1. Wilt u ervoor zorgen dat in deel 7 Veerle en Floris gaan trouwen?
  Groet, een liefhebber van de serie Floris de minstreel.

  1. Hallo, liefhebber van de serie Floris de minstreel,

   Zoals je hebt kunnen lezen, ben ik druk bezig met het zevende deel van de serie: Floris de minstreel.
   Ik wil er nog niet teveel over verklappen, maar kan je al wel vertellen dat Floris en Veerle in dit deel nog niet gaan trouwen.

   Het deel speelt zich helemaal af in Engeland en ik vind dat Veerle’s ouders en Floris’ vader erbij moeten zijn als die twee trouwen. En het zou een beetje raar zijn als ze speciaal daarvoor de oversteek maken. Trouwens, ze weten niet eens dat Veerle, Floris en Dolf de stormramp hebben overleefd.
   Als Veerle en Floris alle avonturen overleven, kunnen ze dus op z’n vroegst in deel 8 trouwen. En daaruit mag je meteen opmaken dat deel 7 als het aan mij ligt niet het laatste deel in de serie is.

   1. Hé,
    (de eerste keer dat ik reageer) komt Dicrk de staljongen (deel 1) ook nog een keer voor?
    Ik lees de serie nog maar naar net , deel 1,2 heb ik al gelezen, in deel 3 ben ik bezig. echt om een lievelingsboek te noemen!!! de serie is eeeecht leuk!
    Groetjes johannes Spiker

 2. Ik wacht in spanning af wanneer deel 7 uitkomt!
  Ik lees de serie erg graag.
  Hopelijk blijft het ook niet bij deel 7 of 8…
  Groet Jesse

  1. Hallo Jesse,

   Leuk dat je alweer in spanning op deel 7 wacht, terwijl deel 6 nog niet eens zo heel lang uit is.
   Inmiddels heb ik al 191 bladzijden van deel 7 geschreven. Als je wilt weten waar het (gedeeltelijk) over gaat, kan je vast wat informatie zoeken over Stonehenge, een kring stenen uit lang vervlogen tijden in Engeland.

   De titel van dit deel weet ik nog niet, maar ik kan al wel verklappen dat Floris en zijn vrienden op zoek gaan naar een moordenaar. En zoals je begrijpt, is dat niet zonder risico.

   Meer verklap ik nog niet.

   Groet,

   Janwillem Blijdorp

 3. Ik heb met heel erg veel plezier het 6e deel van Floris gelezen. Echt weer een spannend deel. Niet alleen ik vind dat, ook mij familieleden vinden dat. Mijn broer en zusje zijn bij deel 1 begonnen en lezen nu ook de hele serie en hun reactie’s zijn: heel leuk, spannend! Deel 6 is al gelezen door mijn vader en broer en door mij natuurlijk. Ik zou het leuk vinden als Floris Jantien nog een keer ontmoet. En volgens mijn broer kan het niet in het echt dat er iemand met een bootje over de Noordzee naar Engeland kan varen.

  Veel succes met schrijven…

  Groetjes,
  Hans

  1. Hallo Hans en familie,

   Leuk dat de serie Floris de minstreel door bijna jullie hele familie wordt gelezen.
   Het leuke van schrijven is, dat je de hoofdpersonen soms dingen laat beleven, die in het echt misschien (bijna) onmogelijk zijn. Zelf heb ik nooit geprobeerd met een vissersboot uit de middeleeuwen Het Kanaal over te steken, maar als er mensen zijn die dat zwemmend kunnen, zijn er vast ook wel waaghalzen die in het in een roeiboot geprobeerd hebben …
   Jij zou het leuk vinden als Floris Jantien nog weer eens zou ontmoeten, maar Veerle kennende denk ik dat zij daar een stokje voor steekt. Net als de man van Jantien, waarmee ze inmiddels getrouwd is. Ook Floris zou het lastig vinden haar weer te zien. Af en toe loop ik zelf ook nog wel eens een jeugdliefde tegen het lijf en dat is best een beetje raar …

   Nog even het laatste nieuws: De werktitel van deel 7 is “De dienaren van het kwaad.” Maandag hoop ik weer verder te schrijven.

   Vriendelijke groet,

   Janwillem Blijdorp

 4. ik zou het vet vinden als de vader van floris iets meer naar voren komt met karel.

  groetjes dezelfde liefhebber van floris de minstreel

  1. Hoi Arjen,

   Of de vader van Floris en Karel in het vervolg van de serie nog weer voorkomen, weet ik op dit moment echt nog niet. Hoe meer personen je in een boek laat voorkomen, hoe ingewikkelder het boek wordt. Niet alleen voor de schrijver, maar ook voor de lezers. Maar het kan best zijn dat ze in een volgend deel weer voorkomen. In deel 7 gebeurt dat in ieder geval niet. Daarin komt zelfs heer Rudolf helemaal niet voor …

   Groet,
   Janwillem Blijdorp

 5. Beste Janwillem,
  Moge Floris en de zijnen nog een lang leven beschoren zijn in jouw boeken dankzij jouw ongebreidelde fantasie, gesteund door historische feiten!
  Geschiedenis blijft een complex feit volgens mijn vroegere hoogleraar geschiedenis.
  je moet er dus wat van maken en dat doe jij bepaald.
  Ik blijf de avonturen graag volgen, ook al val ik royaal onder de categorie “ouderen”!
  Huib

  1. Hallo Huib,

   Dank voor je mail en je lovende woorden.
   Gelukkig staat er nergens een leeftijdsgrens in mijn boeken. Afhankelijk van het kind denk ik dat de ondergrens voor het lezen van de serie een jaar of tien is, een bovengrens heb ik nog niet kunnen ontdekken. Er zijn zelfs lezers van boven de 80 die iedere keer weer uitkijken naar een nieuw deel.
   Ik hoop de tijd en de mogelijkheden te krijgen in de toekomst nog meer avonturen over Floris en zijn vrienden te schrijven, maar zoals we allemaal weten, hebben we dat niet zelf in de hand …

   Vriendelijke groet,

   Janwillem Blijdorp

 6. hoi Janwillem.
  ik heb deel 1234 gelezen en 5 is besteld.
  ik hoop dat er nog veel delen komen want ze zijn nogal leuk.
  u zij dat u vakantie had en genoeg tijd had om te schrijven.
  maar is schrijven niet uw beroep?
  in de delen die nog komen zou ik het leuk vinden als ook FLORIS een leerling als minstreel krijgt 🙂
  groet

  1. Hallo lezer,

   Leuk dat je enthousiast bent over de serie Floris de minstreel. Voorlopig zal het nog wel even duren voordat Floris zelf een leerling krijgt, want daar heeft hij het veel te druk voor. Op dit moment is hij druk bezig een paar moorden op te lossen.

   Schrijven is niet mijn beroep, maar een hobby. Ik schrijf meestal op de dag in de week dat ik vrij ben en in de vakantie. Er zijn niet zo heel veel christelijke kinderboekenschrijvers die kunnen leven van de verkoop van hun boeken, want dan moet je er echt heel veel verkopen.

   Veel leesplezier met deel 5!

   Vriendelijke groet,

   Janwillem Blijdorp

 7. hoi janwillem
  het leukste van uw website vind ik de reacties.
  het is best wel grappig hoe u van 1 woord 5 woorden maakt.
  u antwoord bestaat altijd uit een heleboel woorden
  das grappig om te zien hoe je het verwoord
  helaas is degene die deel 5 moet inleveren bij de bieb al een week te laat ):
  ik wacht met spanning af op deel 7.
  wilt u de reacties over deel 2 3 4 5 6 er ook op zetten ( als die er zijn) tis zo grappig om dat te lezen.
  anonieme groeten anoniempje

  1. Hallo anoniem anoniempje,

   Het heeft even geduurd voordat ik op je mailtje gereageerd heb, maar dat komt omdat ik eigenlijk niet goed weet wat ik erop moet zeggen. Dat ik ‘veel woorden’ gebruik voor mijn antwoorden, is eigenlijk wel logisch. Per slot van rekening ben ik schrijver en staan er in het dikste boek dat ik tot nu toe heb geschreven (Floris deel 6: Oog in oog met de dood) meer dan 100.000 woorden en als je de woorden van alle boeken die ik heb geschreven bij elkaar optelt, kom je op meer dan 3.350.000 woorden. En dan te bedenken dat ik die allemaal op de computer heb getypt. Voor een klein stukje als reactie op jouw mail draai ik dus mijn hand niet om.
   Er zijn geen reacties op de zes andere delen van de serie over Floris, omdat die mogelijkheid niet bestond op mijn oude website. Wel kreeg ik toen ook al regelmatig mailtjes van lezers, maar die heb ik niet allemaal bewaard.

   Deel 7 van Floris is bijna klaar, ik moet nog 1 hoofdstuk schrijven. Het is de bedoeling dat dit deel in het najaar verschijnt. Nog even geduld dus.

   Vriendelijke groet,

   Janwillem Blijdorp

 8. Beste janwillem

  Ik heb met veel plezier de boeken van Team dossier gelezen maar ik wil uw vragen of u nog zo’n soort serie wil schrijven

  Hartelijke groet

  De vrager

  1. Hallo vragensteller,

   Leuk dat je de serie Teamdossier kunt waarderen. Ik zou best nog eens zo’n serie willen schrijven, maar het is lastig om iets nieuws te bedenken. Bert Wiersema heeft een paar mooie series geschreven over jongelui die avonturen beleven (Logboek Lammers en Simons Spectrum) en Ben de Raaf schrijft boeken over het werk van de politie. Dat hoef ik dus niet te doen. Ik zit er al een tijdje over na te denken of ik iets origineels kan verzinnen, maar tot nu toe is dat niet gelukt. Daar komt bij dat ik het momenteel erg druk heb met de serie over Floris de minstreel. Niet alle lezers vinden het leuk om over vroeger te lezen, maar zelf vind ik deze serie net zo geslaagd als Teamdossier.
   Als ik klaar ben met het schrijven van Floris deel 7, hoop ik eerst deel 5 van de serie Bas en Charlotte te schrijven. Zoals je misschien wel weet is dat een heel ander soort boek dan mijn avonturenboeken. Daarna is het de bedoeling dat ik begin met een nieuwe serie voor wat jongere kinderen, vanaf een jaar of tien. Deze serie speelt in het hartje van Afrika. Meer wil ik er voorlopig niet over verklappen.

   Tot slot nog dit: misschien heb ik voor de lezers van de serie Teamdossier dit najaar nog een verrassing …

   Veel leesplezier,

   Janwillem Blijdorp

   1. Nou ik ben erg benieuwd maar bedoelt u met najaar in de voorjaarsvakantie of in de herfst?
    De boeken van Floris de Minstreel vind ik ook geweldig leuk en de boeken van Ben de Raaf en Bert Wiersema heb ik allemaal al gelezen. Ik ben gewoon een leesfan en het liefst met spanning. Ik ben van plan de boeken van Bas en Charlotte ook te lezen en bij de bieb ligt ook al een van Groep 8. Ik hoop dat u nog veel boeken schrijft

    Hartelijke groet de vrager

     1. Hallo vrager,

      Wat een vragen allemaal.
      Ik werk al vanaf mijn zeventiende jaar in een boekhandel en op een gegeven moment bedacht ik dat ik best eens wilde proberen ook een boek te schrijven. In mijn vrije tijd begon ik toen te schrijven aan de serie “De drie avonturiers”. In 1993 is “Kampeerders in de knel” verschenen en een jaar later de drie volgende delen, die ik toen ook al klaar had. Daarna ben ik nooit meer gestopt met schrijven en zijn er ieder jaar wel een paar boeken bijgekomen. In het totaal zijn er tot nu toe 66 boeken van verschenen en ik hoop dat ik nog lang mag blijven schrijven.
      Wat betreft mijn mailadres het volgende: je kunt me altijd mailen via de website. Als je niet wilt dat je vraag of vragen op de site komen, moet je dat er gewoon even bijzetten. Je krijgt dan wel antwoord, maar dat wordt niet gepubliceerd. Bij een vorige site stond mijn email adres er wel op, met als gevolg dat ik ontzettend veel spam kreeg.

      Groet,

      Janwillem Blijdorp

    1. Hallo vrager,

     Zoals de naam al zegt, is het voorjaar in de lente en het najaar in de herfst.
     Leuk dat je zo van lezen houdt. Zelf vind ik lezen (en schrijven) het leukste wat er is.
     De serie Bas en Charlotte is niet echt spannend, maar wel heel grappig. Dat komt ook doordat Daan van Oostenbrugge er zulke grappige tekening bij heeft gemaakt.
     In ieder geval wens ik je vast veel leesplezier.

     Hartelijke groet,

     Janwillem Blijdorp

 9. Beste Janwillem,
  Ik ben erg nieuwsgierig
  Denkt u dat u nog wat meer kan vertellen over die verrassing en komen er nog meer boeken uit dan deel 7 van Floris de minstreel? Ik vind uw boeken gewoon geweldig.

  Hartelijke groet
  de vrager

  1. Hallo vrager,

   Het is de bedoeling dat er na deel 7 van Floris de minstreel in ieder geval nog een deel 8 komt, maar dat zal pas in de herfst van 2019 worden.
   Wat die verrassing betreft het volgende: als je weet wat de verrassing is, is het geen verrassing meer. Het enige dat ik erover kan zeggen, is dat mijn eerste boek in 1993 is verschenen …

   Groet,

   Janwillem Blijdorp

 10. Beste Janwillem
  Ik doe mijn werkstuk over Egypte en bij de geschiedenis van Caïro zag ik dat dat van Mubarak echt gebeurd is. In welk jaartal bent u begonnen met schrijven van Teamdossier?
  Bent u zelf ook wel eens in Egypte geweest en is het dan mogelijk dat ik u kan interviewen ?

  hartelijke groet

  de vrager.

  1. Hallo vrager,

   Ik ben met de serie Teamdossier begonnen in 1999. Slotakkoord in Caïro is het laatste boek uit de serie en ins verschenen in 2011. Voordat ik een boek ga schrijven, maak ik altijd heel veel voorstudie over het land en de dingen waar het boek over gaat. Zelf ben ik nog nooit in Egypte geweest, al staat een reis daar naartoe, misschien in combinatie met Israël, nog wel op mijn verlanglijstje. Gelukkig is lezen avonturen beleven in je luie stoel, zodat je dan toch het nodige meemaakt. Alleen is lezen een stuk goedkoper en veiliger dan reizen.
   Voor je werkstuk over Egypte is vast een heleboel informatie te vinden via internet of in boeken uit de bibliotheek. Ik wens je er in ieder geval veel succes mee.

   Vriendelijke groet,

   Janwillem Blijdorp

 11. En ik heb nog een vraag: Hoe doet u dat, alles opschrijven. Ik ben in mijn hoofd altijd al een hoofdstuk verder, dus kan eigenlijk niets op papier zetten.

  1. Hallo schrijver,

   Het verzinnen van een verhaal is leuker dan het schrijven zelf. Toch hoort dat tweede er echt bij als je schrijver bent. Trouwens, als je begint met schrijven, ontdek je al gauw dat je al schrijvend op nieuwe ideeën komt. Zo is het mij eens overkomen dat een meisje dat maar twee bladzijden in het boek zou voorkomen, opeens weer aan kwam lopen en nooit meer weg ging.
   Schrijven is dus eigenlijk gewoon doen!

   Janwillem

 12. Janwillem ik vindt jou boeken super!!!!
  Ik had niet persé een vraag of dit of dat in een boek wou komen maar dit wou ik gewoon even zeggen. Ik heb ook al de serie van Dave Woods gelezen, conclusie: helemaal geweldig

 13. Ik heb net alle delen gelezen en ik vond ze echt superleuk en spannend,
  ik kijk uit naar het volgende deel
  Wat gaat Foris opnieuw allemaal beleven……

  1. Hallo Nora,

   Fijn dat je de serie “Floris de minstreel” zo waardeert.
   Momenteel is de uitgever druk bezig deel 7 klaar te maken.
   Intussen denk ik al weer na over deel 8. De vermoedelijke titel daarvan wordt: “De dolende ridder.”
   Maar voordat ik DV aan dat deel kan beginnen, hoop ik eerst het eerste deel van de serie “De jonge rangers” af te maken: “De prooi van de jager.” Een heel ander soort boek, maar wel weer spannend …

   Groet,

   Janwillem Blijdorp

  1. Hallo Tom,

   Wanneer deel 7 precies komt, weet ik niet. Het ene jaar lukt het de uitgever om het in september klaar te hebben, het andere in oktober. Zodra het boek verkrijgbaar is, zet ik dat op de site.

   Alvast veel leesplezier.

   Janwillem Blijdorp

 14. Beste Jan Willem Blijdorp,

  Bestaat een luit met wapen echt. Zoals de luit van Heer Rudolf. En hoe ziet dat er dan uit.
  Als Dolf echt niet weet wat jij kan doen, kan hij altijd nog woudmeester worden. Als ze weer uit Engeland terugkomen.

  1. Hallo Elise,

   Fijn dat je meedenkt! In deel 8, dat ik nu aan het schrijven ben, speelt Dolf een belangrijke rol. Maar of hij zijn bestemming zal vinden, blijft voorlopig een verrassing. Nog een paar weken, dan ligt deel 7 in de winkel. Deel 8 verschijnt DV in het najaar van 2019.
   De luit met het ingebouwde wapen bestaat niet echt maar is door mij verzonnen. Het wapen bevindt zich in de hals van de luit, met de punt in de klankkast. Door op een knop op de hals te drukken, wordt een veermechaniek in werking gezet en schiet het wapen naar buiten. Altijd handig voor een zanger om achter de hand te hebben.

   Groet,

   Janwillem Blijdorp

 15. Hoi Janwillem,

  Vandaag deel 5, “Het complot van de edelen” gelezen van de serie “Floris de Minstreel”. De beschrijving van de samenzwering is vrij geloofwaardig, de list waarmee Floris hen ontmaskert en de vrij knullige reacties van de hoofdschuldigen zijn dat wat minder. Maar niettemin weet je de spanning goed vast te houden.

  Moi, Wim

 16. Hoi Janwillem,
  Ik vind uw boeken echt heel gaaf. En fijn dat er nog meer boeken komen van Floris de Minstreel!
  De serie van Dave Woods vond ik wel één van de mooiere. En ik geef een reactie op uw vraag van waarover series moeten gaan. Omdat ik de serie van Dave Woods zo mooi vind hoop ik dat er nog een serie komt over de toekomst..
  Ik wacht op reactie.
  Hartelijke groet,
  Rebecca

  1. Hallo Rebecca,

   Leuk dat je mijn boeken gaaf vindt.
   Als het aan mij ligt komen er nog meer delen in de serie Floris de minstreel na deel 8. Voor deel negen heb ik ook al wel een idee en daarna zien we hopelijk wel weer verder.
   Dave Woods vond ik ook erg leuk om te schrijven, maar ik denk niet dat er op korte termijn weer een dergelijke serie komt. Niet iedereen vindt het leuk om boeken te lezen die in de toekomst spelen, omdat je natuurlijk niet kunt weten hoe die eruit ziet. Voorlopig hoop ik eerst een aantal boeken in de nieuwe serie De jonge rangers te schrijven. Het is de bedoeling dat er volgend jaar ook een nieuwe serie bij Uitgeverij de Banier begint. Ik heb daar wel al een idee voor, maar dat moeten we nog verder uitwerken.

   In ieder geval wens ik je veel leesplezier, niet alleen met mijn boeken, maar ook met die van andere schrijvers.

   Hartelijke groet,

   Janwillem Blijdorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.