De vermiste hulpverlener

Teamdossier – deel 7

Als in Afrika een arts wordt ontvoerd, die door een hulporganisatie werd uitgezonden, maakt het Christelijk Dagblad daar melding van. Dat bericht bezorgt Remco Jongeneel een schok, want die arts heet Jacco Wielinga en is een broer van Remco’s collega Marieke, met wie hij veel samenwerkt voor de krant. Marieke is erg bezorgd over haar broer en weet inmiddels dat de Afrikaanse politie zich niet echt inspant om hem te vinden. Vermoedelijk bevindt hij zich in de handen van rebellen, maar weken na zijn ontvoering hebben die nog niet om losgeld gevraagd.

In een uiterste poging om meer te weten te komen over het lot van Jacco besluiten de familie Jongeneel en Marieke naar Afrika te gaan. Daar worden ze inderdaad geconfronteerd met weinig behulpzame autoriteiten, maar ook met een rebel die hen ’s nachts met minder goede bedoelingen bezoekt. Remco en zijn broer zien kans om de nachtelijke bezoeker te overmeesteren en na veel ondervragen blijkt hij meer van de raadselachtige verdwijning te weten. Om achter de hele waarheid te komen, moeten Remco en Marieke onder leiding van de rebel een uiterst gevaarlijke tocht door het oerwoud maken, die zoveel van hen vergt dat ze twijfelen aan de goede afloop van hun zoektocht.

Klik op een omslag…

Soms lijken dingen anders dan ze zijn. Vanuit dat uitgangspunt heeft Janwillem De vermiste hulpverlener geschreven. In een land als Congo, waar men het niet zo nauw neemt met de wet en minderheden worden onderdrukt, kan het voorkomen dat hulpverleners en andere mensen de kant kiezen van die onderdrukte minderheid. Niet alles wat regeringen doen, is altijd goed. Janwillem hoopt dat de lezers van dit boek gaan beseffen, dat veel van de problemen in de zogenaamde Derde Wereld landen worden veroorzaakt door corruptie en machtsmisbruik.

Het komt daardoor regelmatig voor dat wanhopige mensen naar de wapens grijpen om te kunnen overleven…

Verder hoopt Janwillem natuurlijk ook, dat de lezers het een spannend, boeiend verhaal vinden.

 

12 jaar en ouder

ISBN 90 5551 369 5

Illustrator: Dick van de Pol
Omslag: Dick van de Pol

Eerste druk 2005