De man met de Januskop

Teamdossier – deel 3

Er heerst grote verontwaardiging op de redactie van het Christelijk Dagblad als de krant melding moet maken van het feit dat op het Joods gedeelte van een begraafplaats in Arnhem graven werden vernield en beklad met hakenkruisen. Ook een aanslag op een asielzoekerscentrum in het noorden van het land zorgt voor de nodige opschudding.

Remco en Marieke worden door de hoofdredacteur op pad gestuurd om een artikel over de laatste aanslag te verzorgen en informatie te verzamelen. Ze komen er al snel achter dat hier geen sprake is van kwajongenswerk, maar van terreur. Hier zijn neonazi’s aan het werk en… daar wil Remco meer van weten.

Als in Putten een bijeenkomst wordt gehouden, die bezocht wordt door een grote groep ongure motorrijders, die naar hun geheimzinnige ‘Leider’ komt luisteren, zien Remco en Marieke kans om deze lieden te bespioneren. Tot hun verrassing merken ze dat de Leider een man met een januskop is: een man die de buitenwereld twee gezichten toont. De Leider en zijn kameraden deinzen zelfs niet terug voor mishandeling.

Remco kent geen rust meer: hij wil de man met de januskop ontmaskeren. Maar… hij overschat zichzelf, en dat loopt voor Marieke en hem bijna verkeerd af. Om de Leider en zijn bende te ontmaskeren moet zelfs een grote politiemacht worden ingezet.

Klik op een omslag…

Janwillem vindt ‘De man met de januskop’ één van de beste delen uit de serie Teamdossier.

Ook nu nog, ruim tien jaar nadat hij het boek heeft geschreven, is het boek nog actueel. In het boek blijkt de schurk een man met twee gezichten te zijn, die aan de ene kant zich heel netjes voordoet, maar aan de andere kant mensen opstookt tot vreemdelingenhaat. In werkelijkheid zijn er tegenwoordig heel veel mensen, ook in de politiek, die er niet voor terugdeinzen hun afkeer van vreemdelingen, vooral moslims, openlijk te propageren. Net als de man met de Januskop in het boek geven ze hen de schuld van alle dingen die er in ons land verkeerd gaan. Het erge is dat dergelijke figuren steeds meer aanhangers krijgen.

De Bijbel leert ons, dat wij onze naaste moeten liefhebben als onszelf, ook de vreemdeling die bij ons woont. Janwillem is van mening dat wij als christenen de taak hebben de moslims op de enige weg naar behoud te wijzen: onze Heiland Jezus Christus. Hij is immers gestorven voor iedereen die in Hem gelooft.

 

12 jaar en ouder

ISBN 90 5551 212 5

Illustrator: Dick van de Pol
Omslag: Dick van de Pol

Eerste druk 2001