Kroonjuwelen en dode raven

Teamdossier – deel 11

Remco Jongeneel en Marieke Wielinga zijn voor het Christelijk Dagblad naar Londen gereisd om een reportage te maken over de plechtigheden bij de opening van het parlementaire jaar. Ze brengen ook een bezoek aan de zwaarbeveiligde Tower waar de beroemde Imperial State Crown en de kroonjuwelen bewaard worden, die koningin Elizabeth bij die gelegenheid draagt. Als ze na dit bezoek op de Tower Bridge lopen, en Marieke daar foto’s maakt, zijn ze er getuige van dat de kroon en de kroonjuwelen op een spectaculaire wijze uit de Tower worden geroofd.

Dat Marieke ook foto’s van de overval maakte, leidt ertoe dat ze, meer dan hen lief is, bij de zaak betrokken raken. Remco en Marieke zijn in de moeilijke positie dat ze niet anders kunnen doen dan de politie helpen om de criminelen te vinden die acter de roof zitten. Die riskante onderneming loopt voor hen maar net goed af!

Klik op een omslag…

Janwillem kwam op het idee voor ‘Kroonjuwelen en dode raven’ tijdens een stedentrip naar Londen. Bij een bezoek aan de Tower, waar de Britse kroonjuwelen liggen opgeslagen, verbaasde hij zich over de beveiliging. De kroonjuwelen liggen achter gepantserd glas in een kluis en worden voortdurend bewaakt. Als je ze zou willen stelen, zou je dat moeten doen als ze uit die kluis worden gehaald voor bijzondere gelegenheden, zoals de opening van het parlementaire jaar. Hoe je dat zou kunnen doen, lees je in dit boek…

Als je in de Tower komt, kom je vanzelf in aanraking met de legende van de raven. Het verhaal gaat, dat er geen koning meer op de Britse troon zal zitten als de raven van de Tower zijn verdwenen.

Janwillem voor de Tower Bridge in Londen

Net als in Nederland zijn er ook in Groot-Britannië mensen die het maar niets vinden dat het land geregeerd wordt door een koningin. Een vorstenhuis kost handenvol geld en heeft in de moderne tijd eigenlijk geen enkele functie, zo redeneren zij. Ze vergeten daarbij gemakshalve dat een president ook veel geld kost en dat vorstenhuizen al eeuwenlang boven de partijen staan en een samenbindende functie hebben. Je moet er toch niet aan denken dat ons Oranjehuis aan de kant zou worden geschoven.

Janwillem hoopt dat jullie het boek met net zoveel plezier lezen of hebben gelezen als hij het heeft geschreven.

 

12 jaar en ouder

ISBN 978-90-5551-526-4

Illustrator: Dick van de Pol
Omslag: Dick van de Pol

Eerste druk 2009