Strijd met gesloten vizier

Floris de minstreel – deel 3

Na de lange, koude winter in het klooster komt Rudolf Floris halen. Samen met Floris’ vriend Dolf, die heeft ontdekt dat het kloosterleven niets voor hem is, reizen ze naar het zuiden. Hun reisdoel is het kasteel van Dolfs vader. Al voordat ze daar aankomen, horen ze dat het niet veilig is in het noorden van het tegenwoordige Limburg. Dit gebied hoort bij het graafschap Gelre, maar de hertog van Brabant heeft er zijn zinnen op gezet. Daarnaast azen zowel de graaf als de hertog op het hertogdom Limburg, dat meer naar het zuiden ligt.

Dolf wil zijn familie niet in de steek laten en reist door naar het kasteel van zijn vader. Omdat heer Rudolf andere verplichtingen heeft, gaat Floris met hem mee. Het kasteel blijkt het middelpunt van de strijd te zijn. Hoewel Rudolf bij hoog en bij laag blijft beweren, dat hij als minstreel geen partij mag en wil kiezen, gedraagt hij zich af en toe ronduit verdacht. Floris zou Floris niet zijn, als hij niet het naadje van de kous zou willen weten. Al gauw ontdekt hij dat de oorlog geen spel is, maar bloedige ernst, en dat niemand in de strijd zijn leven zeker is…

Klik op een omslag…

Voor de serie: Floris de minstreel doet Janwillem behoorlijk wat onderzoek.

Niet alleen met behulp van het internet, maar ook door het bezoeken van plaatsen die aan de Middeleeuwen doen denken, zoals het Archeon in Alphen aan de Rijn en verschillende Middeleeuwse kastelen.

Janwillem op de weergangen, bij de donjon van kasteel Bentheim

In de boeken is regelmatig sprake van een donjon, het belangrijkste gebouw in het kasteel. Een mooi voorbeeld van zo’n toren vind je in kasteel Bentheim, in de Duitse plaats Bad-Bentheim. Dit stadje ligt niet ver van de Nederlandse grens, ter hoogte van het Overijsselse Hengelo.

Als je daar eens in de buurt bent, is een bezoek aan dit kasteel echt de moeite waard!

 

Uitgeverij Gebroeders Koster, Barneveld

Leeftijd: 12 jaar en ouder

ISBN: 978905517824

Eerste druk 2014

Tweede druk 2018