Vrijheidsstrijders in actie

Teamdossier – deel 5

In een donkere, koude nacht wordt in Drenthe een overval op een kazerne gepleegd, waarbij de daders een grote hoeveelheid wapens buitmaken.

Als Remco Jongeneel voor het Christelijk Dagblad probeert meer over de overval te weten te komen, nemen de overvallers hem gevangen en wordt hij geconfronteerd met vrijheidsstrijders die bereid zijn om tot het uiterste te gaan voor het doel dat ze willen bereiken.

Remco wordt vrijgelaten, maar hij weet dat zijn leven gevaar loopt, als hij in de krant schrijft wat hem is overkomen. Zijn broer en zus komen achter zijn geheim en denken dat ze een gijzelingsactie kunnen voorkomen. Dan blijkt als snel dat ze zichzelf, èn Remco en zijn collega, in groot gevaar hebben gebracht.

Klik op een omslag…

Bewust heeft Janwillem dit boek de titel ‘Vrijheidstrijders in actie’ gegeven. Want zo ziet hij de Zuid-Molukkers die strijden voor een onafhankelijke Molukse staat, los van Indonesië.

Janwillem heeft de gijzelingen in de jaren zeventig in Assen en Hoogersmilde en Wassenaar en bij Hooghalen en De Punt bewust meegemaakt. Het had niet veel gescheeld of één van zijn broers had in een door de Molukkers gekaapte trein gezeten.

Uiteraard keurt Janwillem het geweld van de Molukse kapers niet goed. Met geweld los je niets op, maar hij heeft wel begrip voor hun standpunten. Dat kun je ook merken als je het boek leest. De Nederlandse regering heeft de Molukkers in het verleden beloften gedaan, die ze vervolgens nooit zijn nagekomen. Als je bedenkt dat de Molukkers toen ze naar Nederland kwamen, werden ondergebracht in voormalige concentratiekampen, zoals Westerbork en Vught, gaan je haren recht overeind staan. Molukse KNIL-militairen, die samen met Nederland tegen de Indonesiërs hadden gevochten, kregen als beloning van hun trouw een onderkomen in armzalige barakken. Geen wonder dat hun kinderen opstandig werden en uiteindelijk op een verkeerde manier probeerden te krijgen waar ze recht op hadden.

Dat Nederland de beloften die ze aan de Molukkers hadden gedaan niet waar kon maken, verandert niets aan de situatie. De Molukkers zijn hier op uitnodiging van de Nederlandse regering, dus te gast. Gasten behandel je netjes en zet je het beste wat je hebt voor. Van die gastvrijheid hebben de Molukkers bijzonder weinig gemerkt.

Gelukkig is er een eind gekomen aan de geweldadige acties van de Zuid-Molukkers. Ze hebben ingezien dat ze met geweld niets kunnen bereiken. Toch hopen ze nog steeds dat ze ooit terug kunnen gaan naar hun eigen land en dat ze daar dan in vrijheid kunnen leven, zonder Indonesische onderdrukking. Ieder jaar herdenkt een een groep Molukkers de oprichting van de RMS, de Republik Maluku Selatan, ook nu nog, nu bijna alle KNIL-militairen en hun vrouwen die indertijd naar Nederland zijn gekomen, oud zijn of gestorven.

Om hun verhaal onder de aandacht van de jeugd van nu te brengen, heeft Janwillem Blijdorp dit boek geschreven.

 

12 jaar en ouder

ISBN 90 5551 280 X

Illustrator: Dick van de Pol
Omslag: Dick van de Pol

Eerste druk 2003