De Opgang

 

Janwillem Blijdorp is lid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Hoogeveen.

Omdat het gebouw waarin gekerkt werd te klein was voor de gemeente, werd in 2004 een nieuw kerkgebouw gebouwd. Janwillem bedacht de naam De Opgang, met de volgende motivatie:

  • Vroeger gingen langs de Alteveerstraat, waaraan onze nieuwe kerk is gebouwd, de melkvaarders en melkrijders op naar de melkfabriek om hun melk weg te brengen. Ook gingen op zondag de mensen langs het Slood (de vroegere naam van de Alteveerstraat) op naar de kerk, achter de trommelslager aan. De naam Opgaande voor een (water)weg, vinden we nog terug in bijv. Het Hollandscheveldse Opgaande.
  • Wij hopen en bidden dat we als gemeente van Jezus Christus in Hoogeveen nog lang samen mogen opgaan naar ons nieuwe kerkgebouw.
  • Als we voor de hoofdingang van het gebouw staan, zien we dat het gebouw naar boven toe loopt, als een soort helling. De twee keer twee verlaagde vleugels aan de zijkant van het gebouw zullen dit beeld naar mijn mening versterken. Je ziet dan als het ware een opgang naar omhoog, naar de hemel, de troon van God.

Tegelijkertijd is het ook een verwijzing naar één van de namen, waarmee onze Heiland zich in Zijn Woord heeft geopenbaard. In Lucas 1 vers 78 (de lofzang van Zacharias) lezen we “….waarmee de Opgang uit de hoogte naar ons om zal zien ….’’

Uiteindelijk hebben de gemeenteleden met grote meerderheid voor deze naam gekozen. Janwillem is er best trots op dat deze naam nu op de zijgevel van het kerkgebouw prijkt.