Sabotage rond het Wad

Teamdossier – deel 10

In deel 10 van de serie Teamdossier gaan Remco Jongeneel en Marieke Wielinga naar het uiterste noorden van ons land. De regering heeft de NAM toestemming gegeven om onder de Waddenzee naar aardgas te boren. Een zonderlinge man, Walter van der Woude, heeft een huis gekocht aan de dijk tussen Vierhuizen en Lauwersoog. Als hij ontdekt dat de NAM van plan is pal naast het huis naar gas te gaan boren, is hij ten einde raad. Hij probeert de gaswinning te voorkomen, maar komt dan van de regen in de drup.

Actievoerders bezetten het weiland naast zijn huis en daarna loopt de toestand behoorlijk uit de hand. Wat er nou precies gebeurt en waarom Remco en Marieke in de cel belanden? Lees het in Sabotage rond het Wad!

Klik op een omslag…

In ‘Sabotage rond het Wad’ draait het niet alleen om milieuvervuiling en de gevolgen van de gasboringen voor de Waddenzee. Janwillem heeft geprobeerd duidelijk te maken, dat er altijd meerdere kanten aan een zaak zitten. Iedereen is het ermee eens dat we zuinig moeten zijn op de natuur, maar we draaien allemaal de verwarming een graadje hoger als we het koud hebben, terwijl we ook een extra trui zouden kunnen aantrekken.

Ook de manier waarop Marieke en Remco met elkaar omgaan, speelt een belangrijke rol in dit boek. Iedereen staat raar te kijken als ze niet één maar twee kamers in een pension bespreken.

Janwillem heeft deze passage bewust zo geschreven. Tegenwoordig is het -ook voor veel christelijke jongeren- heel normaal samen op vakantie te gaan voordat men getrouwd is en samen één bed te delen. In het boek probeert Janwillem duidelijk te maken dat God in de Bijbel heeft duidelijk gemaakt, dat een man pas mag samenleven met zijn vrouw als ze elkaar trouw hebben beloofd. Voor de wereld misschien onbegrijpelijk, maar wel zoals God het bedoeld heeft. Een cadeau pak je ook niet uit voor je verjaardag.

Verder wordt in dit boek duidelijk dat gebeurtenissen uit het verleden heel onverwachts opnieuw een rol kunnen gaan spelen in het heden.

 

12 jaar en ouder

ISBN 978-90-5551-478-6

Illustrator: Dick van de Pol
Omslag: Dick van de Pol

Eerste druk 2008