Julia’s zus

Problemen – deel 6

Brugklasser Emma is doodongelukkig omdat ze telkens wordt vergeleken met haar knappe, oudere zus Julia. Julia is niet alleen uiterlijk knapper, maar kan ook nog eens veel beter leren.

Emma heeft het gevoel, dat haar ouders meer van Julia houden dan van haar. Als Julia ziek wordt, heeft Emma helemaal het idee, dat niemand haar meer ziet staan. Hoe dit verhaal afloopt kunnen jullie lezen in Julia’s zus.

Klik op een omslag…

Julia’s zus behoort tot Janwillems favoriete boeken. Uit de reacties van de lezers heeft hij gemerkt, dat ze ontroerd zijn door het verhaal. Janwillem had verschillende redenen om dit boek te schrijven. Allereerst het feit dat veel kinderen jaloers zijn op anderen, omdat die knapper, slimmer, leuker of zo zijn. Janwillem vindt dat je eigenlijk niet jaloers mag zijn en tevreden moet zijn met jezelf. God heeft iedereen uniek gemaakt en als jij jezelf of iemand anders om wat voor reden dan ook stom vindt, zeg je dus eigenlijk dat God zijn werk als schepper niet goed gedaan heeft.

Een andere reden waarom Janwillem dit boek heeft geschreven, was het feit dat toen hij een jaar of twaalf was een buurmeisje van vijf had dat aan leukemie is overleden. Ook nu nog krijgen kinderen deze vorm van kanker. In veel gevallen is de ziekte goed te behandelen, maar het komt nog regelmatig voor dat kinderen als gevolg van deze ziekte overlijden.

In het boek heeft Janwillem geprobeerd duidelijk te maken dat je, als je in God en Zijn Zoon Jezus Christus gelooft, niet bang hoeft te zijn voor de dood. Het eeuwige leven, na dit leven, is veel en veel mooier dan het leven hier op aarde.

Voor het schrijven van dit boek heeft Janwillem heel wat medische zaken uit moeten zoeken. Hij is geen dokter en heeft weinig verstand van zaken als stamceltransplantatie, chemokuren en dergelijke. Zijn zus, Hannie van der Wielen, heeft hem hierbij geholpen. Zij heeft zelf een vorm van kanker, waarvoor ze stamceltransplantatie van haar eigen bloedcellen heeft ondergaan. Janwillem bedankt haar door haar naam voorin het boek te noemen.

Al met al hoopt Janwillem dat dit boek ook steun kan geven aan kinderen die iemand in hun naaste omgeving hebben verloren.

 

NUR 284/285
Brus

Vanaf 12 jaar

ISBN 978-90-5952-096-7

Omslag: Menno van Huijksloot

Eerste druk 2008
Tweede druk 2010