Vlucht in gevaar

MAF kinderen – deel 5

Tijdens een noodweer in Wamena krijgt Lynns vader een ongeluk met zijn Cessna 205. Daarbij raakt het vliegtuig onherstelbaar beschadigd. Gelukkig krijgen ze, mede dankzij Operatie Olievlek, een splinternieuw vliegtuig: een Quest Kodiak 100. Het probleem is dat het vliegtuig nog bij de fabriek in Amerika staat, terwijl ze in Wamena het toestel hard nodig hebben.

Bjorn verzint een plan om het vliegtuig sneller in Papua te krijgen. Of dat allemaal gaat lukken?

Klik op een omslag…

Dit boek is een logisch vervolg op deel 4: Operatie Olievlek. Het zou natuurlijk heel sneu zijn voor Bjorn en Lynn als het geld dat ze hebben opgehaald voor een nieuwe Kodiak, gebruikt zou worden om een vliegtuig aan te schaffen voor een andere regio. In een gesprek dat Janwillem had met één van de MAF-medewerkers, stelde die voor dat de MAF-piloten te hulp zouden schieten bij een ongeluk van een vliegtuig van een andere maatschappij. Uiteindelijk heeft Janwillem ervoor gekozen één van de Cessna’s van de MAF in Wamena te laten crashen, waardoor het toestel versneld moest worden vervangen.

In dit boek speelt de datumgrens een belangrijke rol. Het schrijven van dit boek heeft Janwillem nogal wat hoofdbrekens gekost. Hoe zit het precies als je van het oosten naar het westen of van het westen naar het oosten de datumgrens passeert? Ook de route die de Kodiak vanaf Sandpoint in Amerika naar Wamena in Papua moest afleggen, was lastig te vinden. Gelukkig hebben we tegenwoordig internet, waardoor hij precies kon uitrekenen hoe ver er per dag kon worden gevlogen en waar de Kodiak moest landen om bij te tanken en waar de passagiers konden overnachten.

Omdat dit allemaal veel ingewikkelder was dan hij had gedacht, zijn er momenten geweest dat Janwillem wilde dat hij nooit aan dit boekje was begonnen. Gelukkig maakt het uiteindelijke resultaat alles goed…

 

AVI M7

Vanaf 10 jaar

ISBN 9789059521742

Illustratries: Debora van Westen

Eerste druk 2012