Pablo’s strijd

Regenboogserie

Pablo is indiaans en woont in Bolivia. Er komt een groep Nederlanders naar zijn dorp om een nieuwe school te bouwen. Pablo wil later timmerman worden en helpt de Nederlanders graag. Als Pablo een mooie zaag ziet, neemt hij die stiekem mee naar huis.

Maar Evo, de medicijnman, heeft hem gezien! Evo heeft een hekel aan de Nederlanders. En aan God. Evo bedreigt Pablo en dwingt hem om de Nederlanders kwaad te doen. Anders zal hij aan Pablo’s ouders vertellen dat hij de zaag gestolen heeft…

Klik op een omslag…

Een paar jaar geleden werd Janwillem gevraagd of hij mee wilde werken aan een taalmethode voor het Reformatorische basisonderwijs, Taalfontein. Voor deze methode heeft hij een aantal korte stukjes geschreven. Terwijl hij daar mee bezig was kreeg hij het verzoek ook een boekje te schrijven voor de leesmethode die bij de taalmethode hoort: Leesfontein. Hij kreeg een voorbeeldboekje en een aantal eisen waaraan het boekje moest voldoen. Een heel andere manier van schrijven dus dan hij tot dat moment gewend was. In principe mocht hij het boekje, dat in Indonesië speelde, herschrijven met aanpassingen voor de doelgroep.

Janwillem besloot een heel nieuw verhaal te verzinnen. Eén van de voorwaarden was dat het verhaal in een andere cultuur speelde. Kort voordat Janwillem aan dit boek begon, was een groep mensen vanuit de kerk waarvan hij lid is naar Bolivia geweest om daar een school te bouwen in een dorpje. Nadat hij hun verhalen had gehoord en hun foto’s en video’s had gezien, besloot Janwillem een verhaal te schrijven vanuit het gezichtspunt van een Boliviaanse jongen, die hij Pablo noemde. Hij heeft geprobeerd zich voor te stellen hoe het voor de Boliviaanse kinderen geweest moet zijn, dat een groep van veertig Nederlanders twee weken naar hun dorp kwam en in die tijd een schooltje bouwde.

Om wat meer spanning in het verhaal te brengen heeft hij het verhaal van de gestolen zaag erbij verzonnen, waardoor hij ook het element van het bijgeloof, dat nog steeds heerst onder de Boliviaanse Indianen, in het boek kon verwerken.

Als je meer wilt weten over de organisatie die de bouw van het schooltje mogelijk maakte, moet je de website van Worldservants maar eens bezoeken. Daar kun je nog veeel meer lezen over dergelijke projecten in de wereld. De website is www.worldservants.nl

 

Uitgeverij Groen

ISBN 9789089010193

10 jaar en ouder

Illustraties: Marijke Meersman

Eerste druk 2009