Foute wissel

Groep 8 beleeft altijd wat – deel 2

Wat is leuker: opgroeien in een groot gezin, of lekker rustig als enig kind in een groot huis dat van alle gemakken voorzien is? Luuk en Carmen, leerlingen uit groep 8 en stiekem verliefd op elkaar, willen het wel eens uitproberen. Tot hun grote verbazing stemmen hun ouders in met hun plan om een weekje met elkaar te ruilen. Luuk vindt het idee eigenlijk niet eens zo leuk, maar hij durft niet meer terug te krabbelen … En zo gebeurt het dat Luuk zich verwondert over de rust in het huis van de familie Bakker, terwijl Carmen zich verbaast over de drukte van een groot gezin.

Als Luuk op een avond alleen thuis is in het huis van de familie Bakker, gebeurt er iets verschrikkelijks. Zijn ruilactie met het rijkeluisdochtertje Carmen komt hem duur te staan. Wat begint als een grapje, eindigt in een spannend avontuur…

Klik op een omslag…

Het gras bij de buren is altijd groener. Dat is eigenlijk het idee achter het boek: Foute wissel. Het opgroeien in een groot gezin heeft naast voordelen ook nadelen en het omgekeerde is ook het geval. Kinderen die geen broertjes en zusjes hebben, ervaren dat vaak als een gemis.

In dit boek heeft Janwillem, die zelf uit een gezin met acht kinderen komt, geprobeerd duidelijk te maken dat je maar beter tevreden kunt zijn met wat je hebt. Je kunt de situatie immers toch niet veranderen.

Kinderen die opgroeien in een groot gezin weten dat het hel veel gezelligheid met zich mee kan brengen, maar ook heel veel irritatie. Het ene kind kan daar beter tegen dan het andere. Zelf vond Janwillem het prima deel uit te maken van een groot gezin, al waren er ook nadelen, zoals megagrote afwassen, dozen vol boodschappen die op de fiets moesten worden meegesleurd, regelmatig met zussen meefietsen naar vereniging of catechisatie, omdat ze niet alleen in het donker mochten fietsen, etc. Daar stond tegenover dat er bijna altijd wel broers of zussen waren om mee te spelen en vrienden altijd welkom waren (waar plaats is voor acht is ook plaats voor tien).

Uiteraard ontbreekt in dit boek het avontuur niet, omdat het anders misschien een saai verhaal zou worden. Het grappige is dat Thijs en Eline uit “Verzin iets beters” ook weer een rol spelen in dit verhaal. Opnieuw blijkt dat Thijs niet voor niets het knapste jongetje uit de klas is.

Grappig is ook, dat niet lang nadat “Verzin iets beters” was verschenen, Janwillem een kleinzoon kreeg, die Thijs heet. Uiteraard vindt opa hem de knapste knul van de hele wereld 🙂

 

10 jaar en ouder

Illustraties: Hans Ellens

Uitgeverij De Banier

ISBN 9789033630378

Eerste druk 2011

Ook verkrijgbaar als e-Book via de website van Uitgeverij de Banier.