Bomalarm in Europoort

Teamdossier – deel 8

In de Rotterdamse wijk Spangen woont een man die er alle belang bij heeft dat hij niet opvalt. Voor het oog leidt hij een kleurloos leven, maar achter de voordeur van zijn woning bereidt hij een aanslag voor, die de wereld op z’n kop moet zetten. Op 11 september moet het gebeuren… Dan moeten in Europoort de olieopslagtanks van Shell exploderen.

De autoriteiten geven in het hoofdkantoor van Shell een persconferentie en daar blijkt duidelijk dat er alle reden is om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.
Wie de aanslag pleegde, is nog onduidelijk, maar de gewonde man is voorlopig de hoofdverdachte.

Remco Jongeneel en zijn collega Marieke zijn voor het Christelijk Dagblad bij die persconferentie aanwezig en Remco schrijft voor de krant een artikel over de aanslag.
Dat is het begin van een confrontatie met een meedogenloze terrorist, die voor Marieke bijna fataal afloopt.

Klik op een omslag…

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Centre in New York, leven veel mensen in angst voor nieuwe aanslagen door extremistische moslims. Met dit gegeven in zijn achterhoofd, heeft Janwillem Bomalarm in Europoort geschreven.

Wie wel eens een rondvaart heeft gemaakt door de Rotterdamse havens, of langs de Maasvlakte is gereden, weet dat er daar ontzettend veel olie is opgeslagen. Vreselijk eng, als je er goed over nadenkt, want als er daar een brand uitbreekt zijn de gevolgen catastrofaal.

Janwillem realiseerde zich, dat de reusachtige opslagtanks voor olie best eens het doelwit konden worden van een terroristische aanslag en kwam zo op het idee voor dit verhaal.

Janwillem hoopt dat de lezers beseffen dat het hem er niet alleen om te doen was een spannend verhaal te schrijven. Hij probeert ook duidelijk te maken dat veel mensen vooroordelen hebben als het om buitenlanders gaat. Na de aanslag gaat iedereen er van uit, dat de dader en het slachtoffer één en dezelfde persoon zijn, alleen omdat die man ook uit een moslimland komt. Politiemensen geloven niet dat hij een christen is, maar denken dat hij de kerk alleen als dekmantel heeft gebruikt.

We moeten ervoor oppassen niet iedere buitenlander uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika als een mogelijke moslimextremist of terrorist te zien. Verreweg de meeste allochtonen die in Nederland wonen, verschillen nauwelijks van autochtonen. En ook onder mensen van Nederlandse komaf lopen figuren rond met extreme ideeën.

Sommige politici scheren alle buitenlanders over één kam en zaaien juist daardoor haat tussen de verschillende bevolkingsgroepen. En dat terwijl Jezus Christus ons heeft geleerd dat we onze naaste moeten liefhebben als onszelf…

 

12 jaar en ouder

ISBN 90 5551 406 3

Illustrator: Dick van de Pol
Omslag: Dick van de Pol

Eerste druk 2006