Konvooi in gevaar

Teamdossier – deel 6

Na de val van Saddam Hoessein wordt pas echt duidelijk hoe groot de nood van de bevolking in Irak is. Voor het Christelijk Dagblad is dat een reden om een hulpactie te organiseren. Veel lezers steunen de actie en zorgen ervoor dat vier volle vrachtwagens met medische en andere hulpgoederen naar Irak kunnen vertrekken. Remco Jongeneel en zijn collega Marieke gaan met het konvooi mee om de lezers van de krant van dag tot dag te informeren hoe de reis naar Irak verloopt.

Dat het een avontuurlijke reis zou worden hadden Remco en Marieke wel verwacht; dat ze duizenden kilometers van huis in de woestijn overvallen zouden worden, door bedoeïen, hadden ze in hun stoutste dromen niet kunnen denken! Het blijft lang een raadsel waar de rovers op uit waren. Als de reden van de overval duidelijk wordt, blijkt dat het konvooi ook zeer gevaarlijke ‘hulpgoederen’ vervoerde…

Klik op een omslag…

Na de oorlog in Irak hebben Amerikanen en Engelsen heel lang gezocht naar chemische wapens, die Saddam Hoessein in zijn bezit zou hebben. Het feit dat ze die nergens hebben gevonden, zit hen tot op de dag van vandaag niet echt lekker. Deze wapens waren immers de reden waarom ze Irak waren binnengevallen. Dit gegeven bracht Janwillem op de plot van dit verhaal.

Net als bij veel andere delen van de serie Teamdossier is Janwillem op het idee gekomen voor ‘Konvooi in gevaar’ door een artikel in de krant. Nadat het bewind van Saddam Hoessein was gevallen, werd er in Drenthe geld ingezameld voor een konvooi hulpgoederen naar Irak. Drie vrachtauto’s, volgeladen met vooral medicijnen, bedden en medische apparatuur maakten de lange tocht naar Irak.
Janwillem heeft deze reis gebruikt als uitgangspunt voor zijn boek. Wel heeft hij een aantal dingen aangepast, omdat dit nodig was om het verhaal mogelijk te maken.
Bij het schrijven van dit boek heeft Janwillem hulp gehad van Gerard van de Berg, directeur van Vidotrans-HTG in Steenwijk, het transportbedrijf dat de echte reis naar Irak verzorgd had. Bij het verschijnen van het boek heeft uitgeverij Koster een eerste exemplaar uitgereikt aan Grietje Zieleman, de vrouw van chauffeur Henk Zieleman, die de reis had meegemaakt en het manuscript ook vooraf had gelezen.

12 jaar en ouder

ISBN 90 5551 317 2

Illustrator: Dick van de Pol
Omslag: Dick van de Pol

Eerste druk 2004