De ongrijpbare slavenhaler

De Drie Avonturiers – deel 5

In dit deel gaan Johan, Willem en Koos naar Wenen om wat van de cultuur te proeven van de Oostenrijkse hoofdstad. Ze logeren bij een oom en tante van Johan, die in een nette buitenwijk van Wenen wonen. Al gauw blijkt dat hun buurman een echte bullebak is. Koos, die als eerste een aanvaring met hem krijgt, denkt dat hij de man al eens eerder ontmoet heeft. Later schiet hem te binnen dat hij een foto van hem heeft gezien op een Duits politiebureau. Het is een gezochte misdadiger!

Als de drie jongens de gangen van “Herr König” nagaan, ontdekken ze op een verlaten industrieterrein een oude loods, waarin dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. In een geheime fabriek werken illegale vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië, wachtend op een verblijfsvergunning. In werkelijkheid zijn ze echter niet veel meer dan een paar slaven van de bendeleider en zijn mannen. De vakantie in Wenen, die zo rustig begon, lijkt te eindigen in een nachtmerrie, waarbij de drie vrienden niet zonder kleerscheuren uit de strijd komen. Wordt de ongrijpbare slavenhaler uiteindelijk toch gegrepen?

Klik op een omslag…

Het vijfde deel uit de serie De drie avonturiers heeft Janwillem verzonnen en geschreven om er voor te zorgen dat de drie vrienden geld genoeg zouden hebben om op vakantie naar Zuid-Afrika te gaan. Duistere praktijken in Zuid-Afrika had hij al een paar jaar eerder geschreven, maar hij had nog niet bedacht, waar het geld voor de reis vandaan kwam. Wel had hij in Terreur aan de Moezel bewust een opsporingsbevel aan de muur van een politiebureau ‘geplakt’ , met het idee dat hij de schurk die daarop stond afgebeeld later misschien nog eens ergens voor kon gebruiken.

Het verhaal over de vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië, die worden gebruikt als slaven, is minder onwaarschijnlijk dan het lijkt. Vlak voordat het boek uitkwam, nadat Janwillem het had geschreven, las hij in de krant dat er in Zuid-Frankrijk een politie inval had plaatsgevonden in een boerderij. Daarbij kwam aan het licht dat de eigenaar een groot aantal illegale mensen uit Noord-Afrika in dienst had, die onder erbarmelijke omstandigheden slavenwerk moesten verrichten. Ze waren vanuit Afrika stiekem naar Frankrijk gereisd in de hoop daar een nieuw bestaan op te bouwen.

Het huis aan de Rosenackerstrasse, waar Willem, Koos en Johan logeren, bestaat echt. Janwillem is er zelf ook eens een week geweest. Alle bezienswaardigheden die in het boek beschreven staan, kun je zelf ook gaan bekijken als je een keer in Wenen komt.

De boze buurman is natuurlijk door Janwillem verzonnen. In deel zeven komen we hem opnieuw tegen, als hij ontsnapt is uit de gevangenis en wraak komt nemen.

 

AVI 10
Nugi
Brus 80-90

12 jaar en ouder

ISBN 90 336 1463 4

Illustrator: Hans Ellens
Omslag: Wim Smalen

Eerste druk 1996
Tweede druk 2008