Zoektocht naar de gouden stad

Leesfontein

Het boek speelt in Peru, in de tijd van de Pizarro en zijn conquistadores. Stephano, de hoofdpersoon uit het verhaal, wordt gedwongen deze reis mee te maken en wordt uiteindelijk tolk voor Pizarro.

Tijdens zijn reis wordt hij geconfronteerd met de wreedheden van de Spanjaarden, maar ontmoet hij ook Christophorus, een monnik die zijn vriend wordt.
Zal het hen lukken de Inca-prinses Mamacocha te bevrijden en vinden ze uiteindelijk de gouden stad?

Klik op een omslag…

Het schrijven van een boek voor niveaulezen verschilt nogal van het schrijven van een ‘gewoon’ boek. Je bent aan allerlei regels gebonden. Ieder hoofdstuk voor een boek op niveau plus, zoals ‘Zoektocht naar de gouden stad’, moet ongeveer 900 woorden hebben. In het totaal moest het boek zestien hoofdstukken hebben en per hoofdstuk moesten er voldoende woorden zijn van meer dan zes letters.

Janwillem mocht dus nog geen 15.000 woorden gebruiken, terwijl hij voor deze leeftijd normaal boeken schrijft van minstens 40.000 woorden. Aan het verhaal is dit dan ook te merken. Er is in het boek geen ruimte voor het uitgebreid beschrijven van landschappen, gebouwen, enzovoort. Ook de karakters van de personen kun je minder goed uitwerken.

Achteraf vindt Janwillem dat best jammer. Hij had het verhaal van ‘Zoektocht naar de gouden stad’ al jaren in zijn hoofd, maar was er nooit aan toe gekomen het op te schrijven. Toen uitgeverij Groen hem vroeg een boek te schrijven over mensen in een ander land met een andere cultuur, heeft hij dit verhaal gekozen. Hij is tevreden over het uiteindelijke resultaat, maar het boek had nog mooier kunnen zijn.

Janwillem vindt geschiedenis ontzettend interessant, vooral ook omdat gebeurtenissen uit het verleden voor een groot deel bepalen hoe het heden er uit ziet. In de toekomst kun je waarschijnlijk meer boeken van hem verwachten die in het verleden spelen.

 

Uitgeverij Groen

ISBN 9789089011398

10 jaar en ouder Avi P

Illustraties: Jack Staller

Eerste druk 2010