Terreur aan de Moezel

De Drie Avonturiers – deel 3

De drie vrienden zijn op weg naar de Moezel. Het is herfstvakantie en ze zijn van plan dit fraaie stukje Duitsland goed te verkennen en te genieten van de herfstkleuren en de druivenoogst. Dit derde deel van de serie lijkt een rustig verloop te krijgen; die rust is echter van korte duur. Direct bij aankomst in het bungalowpark worden ze geconfronteerd met een wonderlijk gezelschap. Zijn het muzikanten die in een wonderlijk opgeschilderd busje rondrijden en in het bungalowpark een huisje bewonen?

De drie vrienden kunnen het niet laten: het vreemde gedrag van de ‘muzikanten’ maakt hen nieuwsgierig en ze gaan op onderzoek uit. Tot hun verbazing komen ze middenin een IRA-complot terecht. Wapengeweld en gijzeling worden niet gemeden, de terroristen gaan tot het uiterste om hun doel te bereiken. Koos, Willem en Johan, volkomen op elkaar ingesteld, zien echter kans de terroristen zo te dwarsbomen dat ze hun plannen niet kunnen uitvoeren. Ze beleven een herfstvakantie die ze nooit zullen vergeten.

Klik op een omslag…

In dit derde deel uit de serie ‘De drie avonturiers’ gaan Koos, Johan en Willen samen naar de Moezel. De streek waar de jongens heen gaan, is vooral in de herfst prachtig, als de wijnoogst aan de gang is. Vandaar dat de vrienden er in de herfstvakantie naar toe gaan. Zelf is de schrijver er ook een paar keer geweest, hoewel hij helemaal geen wijndrinker is.

In het boek maken de jongens kennis met een groep IRA-terroristen. Begin jaren negentig, toen Janwillem dit boek schreef, las hij regelmatig thrillers waarin de kwestie rond Noord-Ierland en het Ierse Republikeinse Leger een rol speelden. Hij verbaasde zich erover dat twee groepen, protestanten en katholieken, zo lijnrecht tegenover elkaar stonden. In dit boek vind je daar iets van terug in de gesprekken tussen Koos en Jerry.

Janwillem probeert duidelijk te maken dat in de kwestie Noord-Ierland er eigenlijk alleen maar verliezers waren. De protestante minderheid, gesteund door de Britse leger, onderdrukte de katholieke meerderheid die het maar niets vond dat de Britten het in hun Ulster voor het zeggen hadden.

Momenteel heeft het grootste deel van de inwoners van Noord-Ierland de wapens neergelegd en heeft het land een grote mate van zelfbestuur. Wat dat betreft is het boek dus wat gedateerd, maar het avontuur dat Koos, Johan en Willem beleven is er niet minder spannend om!

Janwillem aan de Moezel, speurend naar terroristen…

 

AVI 10
Nugi 222
Brus 80-90

12 jaar en ouder

ISBN 90 336 1401 4

Illustrator: Hans Ellens

Eerste druk 1994
Tweede druk 2004
Derde druk 2007