Vlucht in veilige handen

Vlinderserie – deel 1

Henry Sabala, een jonge Afrikaan, wordt bij een razzia opgepakt en beschuldigd van landverraad. Hoewel hij onschuldig is, wordt hij gevangen gezet en gemarteld. Uiteindelijk weet hij, met behulp van een corrupte officier, maar ook door medechristenen, te ontsnappen en neemt hij de eerste de beste vlucht naar Nederland. Daar aangekomen komt hij tot de ontdekking dat zijn problemen niet voorbij zijn. Zal hij een verblijfsvergunning krijgen?

Na veel omzwervingen komt Henry in een oud ziekenhuis, dat nu als asielzoekerscentrum is ingericht, terecht. Daar ontmoet hij Pauline Bergsma, een jonge vrouw, die zich inzet voor politieke vluchtelingen. Er moet echter nog heel wat gebeuren voordat beiden beseffen dat ze zich nu veilig mogen weten in Gods handen.

Klik op een omslag…

Nadat hij een aantal kinderboeken had geschreven, vond Janwillem het leuk te proberen of hij ook een roman voor (jonge) volwassenen kon schrijven.

In de tijd dat hij dat boek schreef, kwamen er veel meer asielzoekers naar Nederland. Tegenwoordig zijn de regels voor vluchtelingen aangescherpt, zodat veel minder mensen worden toegelaten. Wat de regelgeving betreft is ‘Vlucht in veilige handen’ dan ook gedateerd. Ook zijn de meeste asielzoekerscentra momenteel gesloten.

Janwillem had verschillende aanleidingen dit boek te schrijven. Via de kerk waar hij lid van is, kwam hij als voorzitter van de Evangelisatiecommissie in contact met mensen die zich inzetten voor asielzoekers.

Terwijl hij bezig was met de voorstudie voor dit boek, hoorde hij dat een nicht van hem ging trouwen met een Congolese vluchteling. Ze had hem leren kennen doordat ze als vrijwilliger een groepje Franstalige vluchtelingen Nederlands leerde. Janwillem heeft bewust niet naar het verhaal van deze man, Rogier, gevraagd, omdat hij geen misbruik wilde maken van de situatie waarin hij verkeerde. Hij heeft het boek geschreven en het pas daarna aan zijn nicht, Martine, laten lezen. Zij heeft Janwillem een aantal nuttige verbetertips gegeven.

Het verhaal van ‘Vlucht in veilige handen’ is dus niet het verhaal van Rogier en Martine, maar het vertoont wel opvallend veel parallellen.

 

Roman voor oudere jeugd en volwassenen

ISBN 90 336 1467 7

Omslagillustratie: Hans Ellens

Eerste druk 1995

Ook verkrijgbaar als e-Book via de website van Uitgeverij de Banier.