Gijzeling in de jungle

MAF kinderen – deel 2

Als Bjorn Van den Akker, met zijn ouders, broer en zus, op het Indonesische eiland Papoea aankomt, worden ze gastvrij ontvangen door de familie Langhout. Mevrouw Langhout en haar dochter Lynn maken de nieuwkomers wegwijs in hun nieuwe woonplaats. Lynn vertelt Bjorn veel bijzonderheden over het leven op Papoea.

Als de families een tocht naar Jiwika maken, worden ze geconfronteerd met de manier waarop de Papoea’s hun Indonesische onderdrukkers bestrijden. Lynn en Bjorn worden gegijzeld en Lynns vader moet een opdracht voor de Papoea’s uitvoeren, wil hij de kinderen ooit terugzien …

Klik op een omslag…

In ‘Gijzeling in de jungle’ maken we kennis met Papoea’s die voor de onafhankelijkheid van hun land strijden. Papua hoort bij Indonesië, maar de oorspronkelijke bewoners van het eiland voelen zich helemaal geen Indonesiërs. Ze hebben andere talen, andere gewoonten en zien er ook anders uit. Indonesiërs hebben meestal sluik haar, terwijl bijna alle Papoea’s kroeshaar hebben.

Janwillem heeft dit boek verzonnen toen hij in de krant las dat een Papoea werd gemarteld en gevangen gezet, omdat hij met de vlag van Papua stond te zwaaien. Stel je voor, dat de Friesen hetzelfde zou overkomen omdat ze hun eigen volkslied zingen en hun eigen vlag hebben. Zoiets doe je niet. In Papoea worden de oorspronkelijke bewoners onderdrukt door de Indonesische minderheid. Lynn en Bjorn worden ontvoerd door vrijheidsstrijders, maar tussen de regels door kun je lezen dat Janwillem eigenlijk aan de kant van de vrijheidsstrijders staat, hoewel hij het geweld van deze mensen uiteraard niet goedkeurt. Met de Papoea’s hoopt hij dat er een vreedzame oplossing voor het probleem komt en een eind aan de onderdrukking door de ‘straigthairs’.

 

AVI M7

Vanaf 10 jaar

ISBN 978-90-5952-120-9

Illustratries: Debora van Westen

Eerste druk 2009