Liedjes en gedichten

Eigenlijk is ‘Kampeerders in de knel’, het eerste boek van Janwillem, niet zijn debuut. Al eerder is er iets van hem in druk verschenen.

Na zijn schooltijd begonnen Janwillem en zijn twee vrienden, Wiechert Eschbach en Wim Wilts, samen muziek te maken. Aangezien Janwillem geen enkel instrument kan bespelen, nam hij de ‘zang’ voor zijn rekening. Ook begon hij songteksten te schrijven. Eerst in het Engels, later ook in het Nederlands. Je hoeft niet te vragen waar het merendeel van deze teksten over ging… 

In 1980 las Janwillem op een dag in een vakblad dat er landelijk een wedstrijd zou worden gehouden voor zondagsdichters, mensen die nooit eerder iets hadden gepubliceerd. Een jury zou de gedichten per regio beoordelen en de vijftig beste inzendingen zouden in boekvorm worden uitgegeven. Janwillem blufte toen tegen zijn collega’s dat hij zo een gedicht kon schrijven dat in de bundel geplaatst zou worden.

Ter plekke schreef hij toen: ‘Eenzame leegte’. Een vreselijk gedicht, waarvan we jullie de inhoud zullen besparen. Tot verbazing van iedereen, ook van hem zelf, werd het gedicht inderdaad opgenomen in de bundel.  En dat terwijl het als een grap was bedoeld.

Grap of niet, het feit blijft dat ‘Eenzame leegte’ eigenlijk het echte debuut van Janwillem Blijdorp is.