Eerlijk duurt het langst

Groep 8 beleeft altijd wat – deel 3

‘Er gebeurt hier ook nooit wat’, verzucht Casper. Zijn klasgenoten uit groep 8 hebben spannende avonturen beleefd, maar zoiets is hem nog nooit overkomen. Er is nóg iets wat Casper dwarszit: hij is verliefd op Marith, maar helaas … zij ziet hem niet staan. Zou dat veranderen als ze samen een spannende gebeurtenis meemaken? Maar ja, een avontuur kun je niet op commando beleven. Gelukkig gaan ze wél samen op schoolkamp.

Eenmaal in Schoonoord wordt Caspar op zijn wenken bediend: er worden spullen gestolen uit de kampeerboerderij en een nachtelijke speurtocht verandert in een spannend avontuur… Hebben deze gebeurtenissen het gewenste effect, of moet Caspar eerst nog een lesje leren?

Klik op een omslag…

Janwillem heeft de afgelopen jaren een aantal keren voor de jeugd van een school in Hoogeveen tijdens het schoolkamp van groep 8 ’s avonds laat een spannend verhaal verteld bij het hunebed De Papeloze Kerk. Eén keer werd hem daarbij gevraagd het niet te spannend te maken, omdat twee groepjes kinderen waren verdwaald tijdens een speurtocht.

Met dit verhaal in zijn achterhoofd begon Janwillem met het verzinnen van het plot voor “Eerlijk duurt het langst”.

In die tijd was de Angolese vluchteling Mauro regelmatig in het nieuws. Deze jongen was als negenjarige naar Nederland gekomen, maar moest terug naar Angola, omdat hij achttien jaar was geworden.

Deze twee gebeurtenissen vormen de kern van het verhaal “Eerlijk duurt het langst”.

 

10 jaar en ouder

Illustraties: Hans Ellens

Uitgeverij De Banier

ISBN 9789033632365

Eerste druk 2012

Ook verkrijgbaar als e-Book via de website van Uitgeverij de Banier.