Vondst uit het verleden

Teamdossier – deel 9

Nadat zijn oom bij een verbouwing een kistje met diamanten heeft gevonden, ontmoeten Remco Jongeneel en zijn collega Marieke de diamanthandelaar Levie Salomons, die in Antwerpen woont. Niets wijst erop dat deze ontmoeting vérstrekkende gevolgen zal hebben, maar Marieke aarzelt lang, als Levie hen uitnodigt om met hem naar Zuid-Afrika te reizen. Hij wil hun laten zien dat daar op een eerlijke manier diamanten worden gewonnen en dat er aan zijn diamanten geen bloed kleeft.

Als Marieke besluit om met Remco mee te gaan, komen ze in een land waar grote problemen heersen en een groot deel van de zwarte bevolking nog altijd in armoede leeft. Waar al die problemen toe kunnen leiden, ervaren ze als ze ontvoerd worden. Hun ontvoerders strijden voor een goede zaak, maar de middelen die ze daarvoor kiezen, blijken erg gevaarlijk.

Klik op een omslag…

Oorspronkelijk was ‘Vondst uit het verleden’ een verhaal van zestien bladzijden dat Janwillem voor een school had geschreven, als schrijfopdracht voor de kinderen, voordat hij op bezoek kwam. Pas een paar jaar later kwam hij op het idee er een compleet boek van te maken.

In het boek gaan Marieke en Remco naar Zuid-Afrika. Zelf is Janwillem daar ook geweest, in 1979, lang voordat de Apartheid werd afgeschaft. Tijdens die reis heeft Janwillem verschillende delen van het land bezocht en er allerlei indrukken opgedaan. (Hierover kun je ook lezen in ‘Duistere praktijken in Zuid-Afrika.’) Zuid-Afrika is een land met een prachtige natuur en rijke cultuur.De traditionele dansen, zoals die in het boek worden beschreven, worden in werkelijkheid ook regelmatig voor toeristen en belangstellenden opgevoerd.

Nadat de Apartheid werd afgeschaft, waren de problemen helaas niet voorbij. Niet langer zijn het de blanken die relatief rijk zijn en de oorspronkelijke bevolking die arm is, maar verschillen zijn er nog steeds. Een klein deel van de bevolking heeft de macht in handen en is rijk, verreweg de meeste mensen leven in armoede. Daardoor is de criminaliteit gigantisch gestegen. Het is dan ook geen wonder dat er mensen zijn die tegen deze ongelijkheid in opstand komen, zoals in dit verhaal. Dit verhaal is verzonnen, maar het zou zomaar echt kunnen gebeuren.

In het boek komen Remco en Marieke een Nederlands gezin tegen, dat in Zuid-Afrika is om een kindje te adopteren. Vrienden in de kerk waar Janwillem en zijn vrouw lid van zijn, hebben twee Zuid-Afrikaanse kinderen geadopteerd. Voor hen was dit deel van het boek dan ook heel herkenbaar.

De diamantmijnen van Kimberley zijn wereldberoemd. Veel bekende diamanten, zoals een deel van de Britse kroonjuwelen, zijn er gevonden.

 

12 jaar en ouder

ISBN 978-90-5551-442-7

Illustrator: Dick van de Pol
Omslag: Dick van de Pol

Eerste druk 2007