Slotakkoord in Caïro

Teamdossier – deel 13

In Slotakkoord in Caïro worden Remco en Marieke uitgenodigd door een Nederlandse professor, die betrokken is bij opgravingen in Karnak, aan de oevers van de rivier de Nijl. Archeologen hebben een ongeschonden graf gevonden en hebben zijn hulp ingeroepen voor het ontcijferen van de hiërogliefen op de muren van de tombe. Ook zijn er verschillende puntgave papyrusrollen gevonden. Het is de bedoeling dat Het Team een reportage maakt over deze boekrollen, die een verrassend bekend verhaal vertellen. Een verhaal, dat ook de lezers van het Christelijk Dagblad zal interesseren.

Tijdens het verblijf van Marieke en Remco breekt in Egypte een revolutie uit. Remco en Marieke worden tegen wil en dank meegezogen in een spiraal van geweld, die grote gevolgen heeft voor de rest van hun leven.

Klik op een omslag…

Dit boek is geschreven in het voorjaar van 2011, een tijd waarin het in veel Noord-Afrikaanse landen onrustig was. Zo ook in Egypte. De Egyptenaren kwamen in opstand tegen het heersende gezag, met uiteindelijk als gevolg dat president Mubarak het veld moest ruimen. Tegen de achtergrond van deze revolutie speelt dit boek zich af. Janwillem is al jaren gefascineerd door Egypte (zie ook zijn Bijbelse jeugdboek Jakin) en door de geschiedenis van dit land. Hij heeft zelf ook al heel wat boeken over dit onderwerp gelezen. Een reis naar Egypte staat hoog op zijn verlanglijstje, maar door omstandigheden is het er tot nu toe niet van gekomen. In dit boek combineert Janwillem het heden en het verleden van Egypte met elkaar.

Op de foto zien we Janwillem in het British Museum, bij de Steen van Rosseta. Door de vondst van deze steen is het gelukt de hiërogliefen te ontcijferen.

 

Slotakkoord in Caïro is het laatste deel uit de serie Teamdossier.