Schipbreukeling

Vlinderserie – deel 5

Nadat haar man tijdens een zeezeiltocht is verongelukt, verlangt Vera naar een nieuwe start. Ze koopt een oud, leegstaand kerkje om in te wonen en kunst te exposeren. Hoewel ze voor haar nieuwe dorpsgenoten zo gesloten is als een oester, laat ze in haar schilderijen zien wat haar werkelijk bezighoudt: Vera worstelt met de de schuld van haar verleden én met God.

Marco, haar overbuurman en organist van het kerkje, is de enige die af en toe door de muur van eenzaamheid weet heen te dringen. Maar het geheim van haar verleden houdt Vera ook voor hem angstvallig verborgen.

Klik op een omslag…

Janwillems roman ‘Schipbreukeling’ staat op zichzelf. De hoofdpersonen uit zijn andere romans hebben allemaal iets met elkaar te maken, bij dit boek is dat niet het geval.

Janwillem kwam op het idee voor dit verhaal, toen de Elisabethbode hem benaderde een vervolgverhaal voor dit blad te schrijven. Uiteindelijk is er voor gekozen voor dit blad het boek ‘De wedloop’ te bewerken, maar toen hij het verhaal eenmaal in zijn hoofd had, moest het er ook uit. Dat kwam goed uit, want de Banier had hem al een paar keer gevraagd of hij een nieuwe roman wilde schrijven.

Van veel mensen die dit boek hebben gelezen, heeft Janwillem gehoord dat ze het nauwelijks weg kunnen leggen. Dat komt waarschijnlijk vooral door de vorm waarin het verhaal is geschreven. Vanaf het begin weet de lezer dat er iets gebeurd is, maar wat dat precies is, wordt pas aan het eind van het boek duidelijk.

Naast het verleden van Vera speelt ook haar toekomst een belangrijke rol. Duidelijk is dat God bezig is in haar leven, al heeft ze Hem de rug toegekeerd. Janwillem heeft dit boek ook geschreven als tegenhanger voor een genre boeken dat tegenwoordig veel verkocht wordt: de literaire thriller. Deze boeken, die vooral door vrouwen worden gekocht en gelezen, hebben ook de nodige spanning in zich, maar missen het belangrijkste: de weg naar God, de enige Die al onze problemen kan oplossen.

Vooral omdat het hem gelukt is spanning en geloof goed met elkaar te combineren, behoort Schipbreukeling voor Janwillem zelf tot zijn favoriete boeken.

 

Dit boek is geschreven voor volwassenen

ISBN 9789033608278

Omslagillustratie: Hans Ellens

Eerste druk 2010

Ook verkrijgbaar als e-Book via de website van Uitgeverij de Banier.