Doodlopende weg

Vlinderserie – deel 4

Miriam van Ravenswaay (de oudere zus van Judith uit Als opgejaagd wild) is docente Nederlands op een middelbare school. Op een dag ontmoet ze daar een aantrekkelijke, jonge man. Voor ze het weet, is ze met hem in gesprek. Michiel vraagt naar haar mening over de kerk en het geloof en hij vertelt haar over ‘De Oase’ , een centrum voor mensen die op zoek zijn naar rust.

Miriam gaat op onderzoek uit. Ze leert Michiel steeds beter kennen, maar ze heeft nog wel veel vragen. Wat gebeurt er allemaal in ‘De Oase’? Zal ze daar een tweede thuis vinden? Kan Michiel haar helpen bij de zoektocht naar zichzelf?

Op een dag wordt Miriam gebeld door Tom. Hij werkt bij de politie en hij is ook nieuwsgierig naar Michiel en ‘De Oase’. Maar daar heeft hij heel andere redenen voor. Hij vraagt aan Miriam om hem te helpen…

Klik op een omslag…

Van alle hoofdpersonen, waarover Janwillem boeken heeft geschreven, is Miriam van Ravenswaay misschien wel het minst sympathiek. Vooral aan het begin van het boek is ze bijna alleen maar met zichzelf bezig.

Janwillem heeft haar dit karakter gegeven, omdat dit nodig was voor het verhaal. Mensen die mooie praatjes verkopen, zoals Michiel in ‘Doodlopende weg’ spelen juist in op de frustraties van mensen die niet lekker in hun vel zitten. Iemand die tevreden is met zichzelf en de situatie waarin hij of zij verkeerd, zal veel minder vatbaar zijn voor dergelijke gladde figuren.

Sektes en loverboys spelen in op de behoeften van hun slachtoffers. Ze beloven gouden bergen, spiegelen de mensen van alles voor en als ze hun vis eenmaal aan de haak hebben geslagen, maken ze misbruik van hun vertrouwenspositie. ‘Doodlopende weg’ is bedoeld als waarschuwing tegen dergelijke praktijken.

Het boek heeft min of meer een open einde. Miriam laat Nederland en al haar sores achter zich en vertrekt naar Ukarumpa. Veel lezers denken dat deze plaats verzonnen is, maar dit dorp bestaat wel degelijk. Twee vriendinnen van Janwillems vrouw Carola zijn er geweest om mee te werken aan een Bijbelvertaalprogramma.

Het is de bedoeling dat er een vervolg komt op ‘Doodlopende weg’, maar op de één of andere manier is het Janwillem tot nu toe niet gelukt dat te schrijven. Waar dat precies aan ligt, weet hij zelf niet. Het plot zit in zijn hoofd maar hij kan niet in de juiste stemming komen om het verhaal op te schrijven. Nieuwsgierige lezers zullen dus nog even geduld moeten hebben…

Janwillem Blijdorp schreef diverse romans en kinderboeken. Eerder verschenen de romans Spelen met vuur’ en ‘Als opgejaagd wild’.
‘Doodlopende weg’ is een vervolg op deze verhalen, maar kan ook goed apart gelezen worden.

 

Roman voor (jonge) volwassenen.

ISBN 90 336 2870 8

Omslagillustratie: Hans Ellens
Omslag: Mariëtte Wilgehof

Eerste druk 2006
Tweede druk 2007

Ook verkrijgbaar als e-Book via de website van Uitgeverij de Banier.