Noordscheschut, dorp als geen ander

Uitgave van en voor basisscholen Noordscheschut

In 2005 werd er een werkgroep in het leven geroepen om een boek te maken voor de leerlingen van het basisonderwijs in Noordscheschut. Eigenlijk is dit boek dus een buitenbeentje in het oeuvre van Janwillem Blijdorp, maar we vonden dat we dit niet onvermeld konden laten. Het boek was bedoeld om de kinderen iets meer te leren over hun directe woonomgeving. Deze werkgroep bestond uit vertegenwoordigers van de drie scholen die het dorp rijk is en iemand van plaatselijk belang. Deze vier mensen, Hilma Hooijer, Gerda Mager, Gerard van Reenen en Hans Salomons bedachten een opzet voor dit boek, maar zagen geen mogelijkheid het zelf helemaal tot stand te brengen.

In het boek moesten acht hoofdstukken komen van elk vier bladzijden: één bladzijde met een strip, twee bladzijden tekst met foto’s en één bladzijde met verwerkingsopdrachten. Onderwerpen als het ontstaan van het dorp, vervoer, oude panden, de Tweede Wereldoorlog, kerken scholen en verenigingen komen aan de orde. Het hoofd van één van de scholen wist via zijn leerlingen dat Janwillem Blijdorp in Noordscheschut woonde en benaderde hem. Na wat aarzeling zegde Janwillem zijn medewerking toe. Best spannend, want tot nu toe had hij alleen verzonnen verhalen geschreven. Uiteindelijk heeft Janwillem de tekstpagina’s verzorgd en samen met de tekenares Sanne Miltenburg de plotjes voor de strips verzonnen.

Klik op een omslag…

Het boek is feestelijke gepresenteerd, in het bijzijn van leerlingen van de drie scholen die het dorp rijk is, in de Cirkel, het buurtcentrum van Noordscheschut, waarin ook een gymzaal is ondergebracht.

Het grootste gedeelte van de oplage (totaal zo’n 900 stuks) is naar de drie scholen gegaan. Het is de bedoeling dat de leerlingen van groep 5 t/m 8 met het boek werken en het bij het verlaten van de school mee naar huis nemen.