Het geheim van de verborgen grot

Spanning – deel 1

De families De Boer en Mastenbroek brengen hun zomervakantie door aan een meer in het zuiden van Frankrijk, aan de rand van de Alpen. Tijdens een wandeltocht door de bergen wordt een deel van het gezelschap overvallen door een hevige onweersbui. Gelukkig vinden ze een droge schuilplaats in een grot.

Terwijl ze zitten te wachten tot het droog wordt, ontdekken de kinderen een andere, geheime grot. Een oude Fransman die zij ontmoeten, vertelt hen over de tijd van de hugenoten en de Tweede Wereldoorlog. Zou dat allemaal te maken hebben met de geheime grot? Langzaam maar zeker blijkt dat gebeurtenissen uit het verleden een grote rol kunnen spelen voor het heden en dat er daarbij Eén is Die alles bestuurt.

Klik op een omslag…

Net als ‘Raadsels rond een kluizenaar’ is ‘Het geheim van de kluizenaar’ een raamvertelling. Dat wil zeggen dat er een verhaal binnen een verhaal wordt verteld. Piet Prins deed dat in ‘Snuf en de verborgen schat’ en Janwillem vond het leuk dat ook eens te proberen.

Een andere aanleiding voor het schrijven van dit boek was dat hij Belledonne, kamer 16, van Anke de Vries had gelezen. Ook dit boek speelt in het heden en het verleden.

Eigenlijk was Janwillem nooit van plan een boek over de Tweede Wereldoorlog te schrijven. Er zijn al zoveel boeken over dit onderwerp verschenen van mensen die erbij zijn geweest, dat het hem moeilijk lijkt een origineel verhaal te schrijven, dat historisch ook nog blijkt te kloppen.

Janwillem heeft dit boek verzonnen na een vakantie in Zuid-Frankrijk. Hij heeft toen ook een bezoek gebracht aan het Lac de St. Croix en de Gorges du Verdon. Hij was zo onder de indruk van dit deel van Gods schepping, dat hij er wel een boek over moest schrijven.

Een deel van het verhaal speelt zich af in de tijd van de Hugenoten. Onvoorstelbaar dat mensen die zichzelf Christenen noemen andere mensen hebben omgebracht, omdat die God op een eerlijke, zuivere manier wilden dienen. Mooi dat tegen de verdrukking en vervolging in God zijn kerk blijft bouwen en bewaren.

Al tijdens zijn schooltijd vond Janwillem geschiedenis het boeienste vak. Hij had een scriptie over Napoleon al klaar voordat de rest van de klas eraan was begonnen. De boeken van Thea Beckman en Henk Koesveld heeft hij allemaal verslonden.

 

10 jaar en ouder

ISBN 90 336 2571 7

Illustrator: Hans Ellens
Omslag: Wim Smalen

Eerste druk 1998

Verkrijgbaar als e-Book via de website van Uitgeverij de Banier.