Gus de gauwdief

MAF kinderen – deel 3

Op een nacht wordt er ingebroken in het huis in Wamena waar Bjorn met zijn ouders, zijn broertje Sven en zijn zusje Ilse woont. De volgende dag gaan de drie kinderen, samen met hun buurmeisje Lynn, op onderzoek uit. Tijdens deze speurtocht valt Bjorn in handen van Gus, een lijmsnuiver. Hoe dit afloopt…

Klik op een omslag…

Willie Berghuis, de vrouw van MAF-piloot Harry Berghuis, heeft zich toen haar kinderen wat groter werden, bekommerd om het lot van de straatkinderen van Wamena. Ze jogde naar de rand van Wamena, de stad in de Baliemvallei waar zij met haar gezin woonde, om daar de kinderen op te zoeken die op straat leven. Bijna allemaal waren het kinderen zonder ouders, die hun dag doorbrachten met lijmsnuiven en het plegen van (kruimel)diefstallen. Ze sprak met hen, bad met hen en nodigde hen op woensdagmiddag bij haar thuis. Daar kregen ze een maaltijd, konden ze zich douchen of wassen en mochten ze voor even weer gewoon kind zijn.

Willie en haar gezin zijn inmiddels terug in Nederland, maar haar werk is door anderen overgenomen.

Behalve Willie waren er meer mensen die zich om het lot van deze kinderen bekommerden. De jonge Papoea Enius Wanimbo leidt een weeshuis aan de rand van Wamena, waar een aantal dak- en thuisloze kinderen wordt opgevangen. De Vereniging De Verre Naasten steunt dit weeshuis financieel.

Van de opbrengst van het boek gaat € 1,– per verkocht exemplaar naar dit weeshuis.

Woensdag 29 september is het ‘eerste exemplaar’ van Gus de gauwdief aangeboden aan Carla Rozema, vertegenwoordigster van De Verre Naasten in Zwolle en aan Willie Berghuis, vrouw van MAF-piloot Harry Berghuis. Zij hebben ook een cheque van duizend euro ontvangen van uitgeverij Mes en Janwillem Blijdorp. Per verkocht exemplaar van het boek gaat één euro naar het weeshuis van Enius Wanimbo in Wamena en omdat de uitgever en Janwillem ervan uitgaan, dat er meer dan duizend boeken verkocht zullen worden, hebben ze nu alvast dit bedrag overhandigd.

De presentatie van het boekje vond op Gereformeerde Basisschool De Open Kring in Nijkerk. Ook de school deed een duit in het zakje voor het weeshuis in Wamena. Twee leerlingen uit groep 7 overhandigden een cheque van honderd euro aan Willie Berghuis.

Het zonnetje scheen, zodat de presentatie gedeeltelijk buiten plaats kon vinden. Na het overhandigen van de boekjes en de cheque werd er een korte film vertoond over het werk van Willie voor de straatkinderen in Wamena. Carla Rozema vertelde het één en ander over het werk van De Verre Naasten en Janwillem legde uit hoe hij op het idee was gekomen voor het schrijven van de serie MAF-kinderen en het boekje Gus de gauwdief.

AVI M7

Vanaf 10 jaar

ISBN 978-90-5952-1407

Illustratries: Debora van Westen

Eerste druk 2010