Verzin iets beters!

Groep 8 beleeft altijd wat – deel 1

Thijs en Eline moeten samen een werkstuk maken over dierproeven. Thijs vindt het maar een suf onderwerp. Had de meester niet iets beters kunnen verzinnen?
Maar Thijs en Eline moeten er toch aan geloven. Thijs gaat meteen op internet zoeken naar informatie, maar Eline heeft een heel ander plan. Zij wil in een laboratorium kijken waar ze dierproeven doen.

Als de twee, na een interessante rondleiding, weer buiten staan, horen ze een vreemd geluid. Het lijkt wel een aap. Maar het is toch verboden om proeven met apen te doen? Eline en Thijs vertrouwen het niet en gaan op onderzoek uit. Ze moeten wel uitkijken, want voor ze het weten, worden ze zelf proefkonijn…

Klik op een omslag…

Het boek ‘Verzin iets beters’ heeft Janwillem geschreven voor kinderen vanaf een jaar of 10. De meeste andere boeken die hij heeft geschreven zijn voor wat oudere kinderen.

Als ‘huiswerk’ voorafgaande aan een bijeenkomst voor Christelijke schrijvers, kreeg Janwillem de opdracht de opzet van een boek te maken. De hoofdpersonen moesten een avontuurlijk aangelegd meisje dat van voetballen hield en een rustige jongen zijn. Het was de bedoeling dat de deelnemende schrijvers een hoofdstukindeling maakten, met een korte inhoud per hoofdstuk. Best een pittige opdracht voor Janwillem, die normaal nooit met schema’s werkt.

Voor deze opdracht verzon Janwillem in grote lijnen het verhaal van ‘Verzin iets beters’. Na die bijeenkomst vond hij het jammer verder niets met het verhaal te doen en begon hij het uit te werken. Zoals bijna altijd het geval is, als Janwillem met een boek bezig is, veranderde er tijdens het schrijven van het manuscript het nodige, maar het plot dat hij had bleef hetzelfde. Thijs en Eline zijn totaal verschillend, maar uiteindelijk blijken ze toch te kunnen samenwerken.

Naast het feit dat Janwillem de lezers wat meer wil leren over dierproeven, probeert hij ook duidelijk te maken dat je iemand niet moet veroordelen omdat hij of zij anders is.

‘Verzin iets beters’ verscheen in 2007. In 2008 verscheen de tweede, wat aangepaste druk.

 

10 jaar en ouder

ISBN 9789033629006

Illustrator: Hans Ellens
Vormgeving: Mariëtte Wilgehof

Eerste druk 2007

Tweede, herziene druk 2008

Ook verkrijgbaar als e-Book via de website van Uitgeverij de Banier.