Floris de minstreel deel 10

Terwijl deel 9 van de serie Floris de minstreel nog niet zo heel lang te koop is, heb ik inmiddels de ruwe versie van deel 10 ook al klaar. Dit boek gaat waarschijnlijk: De schat van de Tempeliers heten.
Het vervelende nieuws is dat dit het laatste deel in de serie is. Misschien is het daardoor wel het dikste boek geworden dat ik ooit heb geschreven. Per slot van rekening doet afscheid nemen vaak pijn en wil je het samenzijn zo lang mogelijk rekken. De reden dat ik stop met de serie is het feit dat ik anders waarschijnlijk in herhalingen zou vallen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dit deel verschijn DV in het najaar van 2021.
Het is de bedoeling dat ik, nadat ik een nieuw deel in de serie Joël en Jael en in de serie De jonge rangers heb geschreven, begin aan een nieuwe serie, die speelt in de tachtigjarige oorlog. Maar het zal nog wel tot 2022 duren voor het eerste deel in deze serie verschijnt.

Momenteel ben ik druk bezig met het schrijven van het derde deel over de tweeling Joël en Jael, Hun meester is op het idee gekomen dat het leuk zou zijn als alle kinderen van groep 8 een muziekinstrument zouden kunnen bespelen.

Erg lastig als je helemaal niet muzikaal bent.

Hoe dat afloopt kunnen jullie hopelijk volgend najaar lezen.

Janwillem

16 antwoorden op “Floris de minstreel deel 10”

  1. Hallo Thijmen,
   Op dit soort vragen ga ik uiteraard geen antwoord geven.
   Het is niet leuk als je van tevoren al weet wat er allemaal gaat gebeuren.
   Je zult dus geduld moeten hebben tot dit najaar, als De schat van de Tempeliers is verschenen.

   Janwillem

  1. Hallo Ewoud,
   Net als voor Thijmen geldt ook voor jou: Op dit soort vragen ga ik uiteraard geen antwoord geven.
   Het is niet leuk als je van tevoren al weet wat er allemaal gaat gebeuren.
   Je zult dus geduld moeten hebben tot dit najaar, als De schat van de Tempeliers is verschenen.

   Janwillem

 1. Dag meneer Blijdorp,
  Voor welke Leeftijd is de nieuwe serie?
  Weet u misschien hoeveel delen de serie krijgt? Wordt de hele 80 jarige oorlog beschreven? Overigens erg leuk dat u een serie over dit onderwerp schrijft, dat gebeurt haast nooit. Hopelijk kan ik van deze serie net zo genieten als van de Floris serie.

  1. Hallo Gerrit,
   Fijn dat je geniet van de serie “Floris de minstreel.”
   De nieuwe serie: “Opstand in de Lage Landen” is bedoeld voor de lezers van Floris, dus de jeugd vanaf een jaar of twaalf.
   Deze serie wordt trouwens ook door veel volwassenen gelezen.
   Ik heb voor dit nieuwe onderwerp gekozen juist omdat er niet veel boeken over de Tachtigjarige Oorlog zijn geschreven.
   Ik heb er nog geen idee van hoeveel delen de serie krijgt. Het eerste deel speelt zich af in het jaar 1568 en de volgende delen in de jaren daarna. Het is in ieder geval wel duidelijk dat het onmogelijk is over de hele Tachtigjarige Oorlog een serie te schrijven. De hoofdpersoon is in het eerste deel 14 jaar, aan het einde van de oorlog zou hij 94 zijn. Een leeftijd die in die tijd zelden bereikt werd …
   In ieder geval hoop ik DV over de beginjaren van de oorlog te schrijven, zoals de inname van Den Briel en de strijd om de steden in de Lage Landen.
   Voor de rest blijft het ook voor mij een verrassing, net als bij alle series die ik tot nu toe heb geschreven.

   Hartelijke groet, Janwillem

  1. Hallo Menno (en alle anderen die op deel 10 wachten),

   Eerlijk gezegd ben ik daar zelf ook heel benieuwd naar. Meestal verschijnen de nieuwe boeken bij uitgeverij Koster begin oktober.
   Nog heel even geduld dus.

   Hartelijke groet,

   Janwillem

 2. Hallo meneer Blijdorp
  Ik heb echt genoten van de serie Floris de Minstreel. Ik vond ze heel leuk en spannend. Ik lees ze elke jaar. Ik ben heel benieuwd naar het volgende deel. Ik woon in Canada en dan krijg ik ook altijd een boek gestuurd van mijn familie die wel in Nederland wonen. Ik ben ook benieuwd naar het volgende serie over de 80 jarige oorlog dat vind ik ook altijd erg spannend en interessant. Hopelijk kan net zo genieten van de volgende serie als van de Floris de Minstreel boeken serie.
  Groetjes uit Canada.

  1. Hallo Arnold,
   Leuk dat mijn boeken zelfs in Canada worden gelezen! Fijn dat je familie in Nederland de boeken naar je opstuurt.
   Ik hoop dat je het laatste deel van de serie Floris de minstreel ook met plezier zult lezen. Het is een dik boek geworden van meer dan 400 bladzijden.
   Het is de bedoeling dat de boeken uit de nieuwe serie over de Tachtigjarige Oorlog net zo dik worden als die van Floris.
   Het eerste deel daarvan verschijnt DV volgend jaar.
   Hartelijke groet,

   Janwillem Blijdorp

  1. Hallo Niels,

   Leuk dat je belangstelling hebt voor de serie Floris de minstreel.

   Achterin deel 1 van Floris de minstreel kan je lezen dat het boek zich rond 1275 afspeelt. Het boek begint in het voorjaar en eindigt in het najaar.

   In deel 2 wordt het dus 1276. In dat jaar spelen ook de delen 3, 4, 5 en 6 en het grootste deel van deel 7 zich af.

   In deel 7 is het weer winter en wordt het dus 1277. Deel 8, 9 en 10 spelen zich ook in dat jaar af.

   Eigenlijk is de hele serie één lang verhaal, dat ruim tweeënhalf jaar duurt.

   Uiteraard moet je daarbij niet vergeten dat dit hele avontuur van A tot Z door mij is verzonnen.

   Hartelijke groet,

   Janwillem Blijdorp

 3. Hallo meneer Blijdorp,

  ik geniet erg van uw serie over Floris de minstreel!
  Ik ben benieuwd of er ergens de hele serie te koop is voor een lagere prijs. Ik heb veel boeken van Henk Koesveld, maar deze zijn ook echt heel leuk!

  Met vriendelijke groet,
  Hanno

  1. Hallo Hanno,
   Hartelijk bedankt voor je mail.
   Zelf vind ik Henk Koesveld ook heel goed, ik heb zo’n beetje al zijn boeken.
   Als je de serie Floris goedkoper wilt hebben, moet je kijken of je ergens tweedehands exemplaren kunt kopen. Nieuwe boeken hebben een vaste prijs en zijn overal even duur. Als een boekhandel ze goedkoper aanbiedt, kan hij zelf een boete krijgen.
   Als je de serie over Floris leuk vindt, is de serie: Opstand in de Lage Landen misschien ook wat voor jou. Deel 1, Alleen maar verliezers, is vorig jaar verschenen en dit najaar verschijnt deel 2: Goud voor de prins.
   Hartelijke groet en blijf lezen!
   Janwillem Blijdorp

 4. Ik vond de serie heel leuk en vindt het ook heel jammer dat de serie tot een einde is gekomen(Ik heb net het laatste deel gelezen) ik moest soms zelfs een traantje weglaten zou er misschien een speciaal deel 11 kunnen komen omdat je nu een 30 jarig jubileum hebt gehad

  1. Hoi Daan,

   Ik snap best dat je het jammer vindt dat de serie Floris is afgelopen. Helaas voor jou en voor alle andere liefhebbers van de serie komen er echt geen nieuwe delen meer. Floris heeft van alles en nog wat meegemaakt, zoals gevechten, toernooien, avonturen, verraad, bijgeloof, het vinden van een schat, enzovoort. Eigenlijk heeft hij zo’n beetje alles beleefd wat er in die tijd te beleven viel. Als ik nog verder zou gaan met de serie, zou ik in herhalingen gaan vallen.
   Gelukkig zijn er inmiddels al twee nieuwe, dikke boeken verschenen die in het verleden spelen. De serie: Opstand in de Lage Landen speelt zich af tijdens de tachtig jarige oorlog en Gerlof, de hoofdpersoon, beleeft ook weer allerlei spannende avonturen. Misschien is het leuk om die serie te gaan lezen. De eerste twee delen zijn al verkrijgbaar en ik ben begonnen aan deel drie.
   Alvast veel leesplezier.
   Janwillem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.