Teamdossier

Klik op een omslag…

De jonge journalist Remco Jongeneel en de fotografe Marieke Wielinga werken bij het Christelijk Dagblad en gaan voor die krant regelmatig samen op pad. Voor hun collega’s is dat een reden om hen een beetje spottend ‘Het Team’ te noemen. Maar misschien zijn die collega’s wel jaloers op de prestaties van Het Team…

Als ze nieuws ruiken proberen Remco en Marieke de onderste steen boven te krijgen. Dat is voor hen niet altijd zonder gevaar, maar levert wel voorpaginanieuws op! De speurzin van Remco en Marieke bezorgt hun hoofdredacteur soms grijze haren, maar wordt door de lezers van de krant bijzonder gewaardeerd.

Nadat hij zeven delen voor de serie ‘De drie avonturiers’ had geschreven, vond Janwillem dat het tijd werd voor iets nieuws. Koos, Johan en Willem, de hoofdpersonen uit de serie, werden te oud en bij al hun avonturen speelde het toeval een (te) grote rol.

Nu ontkom je er als schrijver niet aan, dat dingen ‘toevallig’ gebeuren. Normale mensen beleven (gelukkig) niet of nauwelijks avonturen.

Toch wilde Janwillem avonturenboeken blijven schrijven. Gewoon, omdat hij het leuk vond en omdat hij wist, dat zijn lezers er net zo over dachten.

Hij probeerde te bedenken bij wat voor soort mensen het iets minder onlogisch is dat ze avonturen beleven. Hij had voor politiemensen kunnen kiezen, maar er zijn al heel veel boeken waarin zij een hoofdrol spelen. Ook zijn agenten, rechercheurs, inspecteurs enzovoort vaak aan één plaats gebonden, terwijl Janwillem zijn hoofdpersonen de hele wereld over wilde sturen.

Uiteindelijk kwam hij op het idee van een journalist en een fotograaf als hoofdpersonen. Omdat hij het leuk vindt als ook meisjes zijn boeken lezen, koos hij ervoor dat de fotograaf een jonge vrouw werd: Marieke Wielinga, en de journalist een jonge man, Remco Jongeneel. Voor mensen die bij een krant werken is het veel logischer dat ze proberen erachter te komen, hoe en waarom bepaalde dingen gebeurd zijn.

In de eerste delen van de serie gaan Marieke en Remco vaak niet erg vriendschappelijk met elkaar om. Janwillem heeft dit expres zo beschreven, omdat hij besefte dat er snel een eind aan de serie zou komen als Remco en Marieke ‘iets’ met elkaar zouden krijgen.

Remco en Marieke werken dan ruim zes jaar samen en door de manier waarop ze met elkaar omgaan is het is ongeloofwaardig dat ze dan nog niets met elkaar hebben of uit elkaar zijn gegaan. Hoe hun laatste avontuur afloopt? Dat verklappen we uiteraard niet…