De bevrijding van Jakin en Nakoma

Bijbeltijd – deel 2

Een verhaal uit de tijd van Mozes

Jakin is een gewone, Hebreeuwse herdersjongen, die leeft in het land Egypte in de tijd van Mozes. Zijn vader is door de Egyptenaren meegenomen naar Pitom om daar slavenarbeid te verrichten. Nadat Egyptische soldaten zijn kudde hebben omgebracht, besluit Jakin op zoek te gaan naar zijn vader om hem te bevrijden. Al gauw wordt hij zelf ook gevangen genomen. Terwijl hij wordt weggevoerd breken de plagen uit.

Uiteindelijk weet Jakin met hulp van Nakoma, een weggelopen zwarte slavin, te ontsnappen. Samen gaan ze op weg naar Pitom. Tijdens de zwerftocht die daar op volgt breken er steeds meer plagen uit. Langzaam begint het tot het tweetal door te dringen dat Jahweh Zelf Zich over Zijn volk ontfermd heeft.

De schrijver heeft geprobeerd, met de Bijbel als leidraad, het leven van een gewone jongen tijdens de tien plagen te beschrijven. Maar bovenal spreekt dit boek over Gods almacht, waardoor de Israëlieten uit de handen van de wrede Farao bevrijd werden, zodat ze met Mirjam konden zingen: “Zingt de Heere, want Hij is hoog verheven!”

Klik op een omslag…

Bij de tweede en derde druk kreeg het boek ‘JAKIN’ deze titel mee. De illustraties voor deze versie zijn gemaakt door Jaap Kramer. Deze tekeningen had hij gemaakt voor het Reformatorisch Dagblad, waar het boek als vervolgverhaal in de vorm van een Hollandse strip was verschenen. Later is het boek nogmaals als vervolgverhaal verschenen in de Bimbam, met gekleurde tekeningen van Hans Ellens. De inhoud van De bevrijding van Jakin en Nakoma is gelijk aan die van ‘Jakin’.

 

AVI 10
Nugi 222
Brus 80-90

12 jaar en ouder

ISBN 90 336 1454 5

Illustrator: Jaap Kramer
Omslag: Jaap Kramer

Eerste druk 1995 met als titel ‘Jakin’
Tweede druk 2000 met als titel ‘De bevrijding van Jakin en Nakoma’
Derde druk 2000

Ook verkrijgbaar als e-Book via de website van Uitgeverij de Banier.